Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Dumheter

    De kan bli årets greenwashare

    De kvarvarande värdefulla gammelskogarna avverkas nu i hög takt och måste skyddas, kräver miljöorganisationer i norr. Foto: Oskar Karlin

    Företag som vill utmåla sin verksamhet som grönare än den är finns det gott om. Vissa är dock betydligt fräckare än andra. Nu är det dags att rösta fram Svenska Greenwashpriset 2020.

    Sedan år 2010 har miljöorganisationen Jordens Vänner delat ut Svenska Greenwashpriset. Den ironiska utmärkelsen sätter ljuset på aktörer som framställer sig som betydligt mer miljövänliga än de i själva verket är.

    Efter att ha mottagit mängder av nomineringar har organisationens styrelse nu sållat ut årets tre finalister. Vinnaren röstas fram av allmänheten. De som har chans att få årets osmickrande utmärkelse är:

    1. Klimatkompensationsbranschen

    En mängd företag erbjuder stora miljöbovar möjligheten att få en grön image med hjälp av klimatkompensation, istället för att göra skillnad på riktigt. Klimatkompensation är en kontroversiell metod som oroväckande sällan får faktisk effekt, visar granskningar av Dagens Nyheter.

    Arla, hamburgerkedjan Max och resebolag som Tui, Bra Flyg och Ving är exempel på företag som köper klimatkompensation i ett försök att hålla ryggen fri och framstå som att man gör vad man kan för att minska sin klimatpåverkan, istället för att minska sina faktiska utsläpp.

    Klimatkompensation där konsumenter luras att kunna fortsätta flyga och äta hamburgare är miljöförvillande budskap och väl värt ett greenwashpris, skriver Jordens Vänner i sin motivering.

    2. Svemin – branschorganisation för gruvor, mineral- och metallproducenter

    Gruvbolagens branschorganisation, där bland andra LKAB och Boliden ingår, framhåller i sin kampanj #mineralbidraget att ansvarsfull och utökad produktion är ett måste för att klara Agenda 2030. Vidare skriver de att ” i den här klimatdrivna omställningen är metaller och mineral oersättliga byggstenar”.

    Det må vara hänt att ökad elektrifiering kräver mineraler, men gruvbranschen tar inte tar så stort ansvar som de vill göra gällande. Branschen står för åtta procent av hela Sveriges koldioxidutsläpp och 77 procent av landets avfall.

    Utvinningen bidrar också till lokala konflikter, användning av enorma markområden, hög avfallsmängd samt negativ påverkan på grundvatten och biologisk mångfald, går att läsa i motiveringen.

    3. Sveaskog

    Det statliga företaget är Sveriges största skogsägare. Med uppmaningar som ”investera i framtiden” och påståenden som ”Sveaskogs skogsbruk är hållbart” på sin hemsida menar företaget att de sköter skogen på bästa sätt. Men sanningen är att Sveaskog på många håll ersätter skogar med höga naturvärden med artfattiga trädplanteringar, vilket Supermiljöbloggen rapporterat om flera gånger tidigare.

    Deras verksamhet bidrar till kalhyggesskövling, markskador och att hela ekologin för djur och natur förstörs, skriver Jordens Vänner.

    Rösta själv!

    Förra årets omgång av Greenwashpriset vanns av Preem. Oljebolaget fick priset för sin idoga kamp för att bygga ut oljeraffinaderiet i Lysekil, samtidigt som de satsar stort på reklam för ”grön” diesel.

    Årets resultat kan bli minst lika rafflande, med tre väldigt förtjänstfulla kandidater. Lägg din röst här!

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.