Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  EU-parlamentet klassar fossilgas som hållbart

  Rysk fossilgas är en "hållbar investering" enligt Europaparlamentet. Foto: PxHere / CC0

  Parlamentet motsätter sig inte kommissionens förslag om att betrakta fossilgas och kärnkraft som hållbara investeringar. Beslutet får hård kritik från både miljöorganisationer och medlemsländer.

  Miljö- och ekonomiutskotten ville stoppa EU-kommissionens hårt kritiserade förslag inom taxonomin. Men så blev det inte – 278 ledamöter röstade för att dra tillbaka fossilförslaget mot 328 som ville ha kvar det. Det skriver Europaportalen.

  Bland de svenska partierna ska Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet röstat emot att klassa fossilgasen som hållbar investering. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna röstade för.

  Dagens beslut är ett misslyckande. Inte bara för klimatet och vårt beroende av rysk gas. Dessutom urvattnar det hela taxonomin, som i grunden är ett bra system. Kärnkraft och fossilgas har ingen plats i framtidens EU. Beslutet sänder helt fel signaler till alla de företag och branscher som vill ställa om, säger Miljöpartiets Jakop Dalunde i en kommentar till SMB.

  Det finns ingenting hållbart med fossilt. Det är enbart ett hyckleri att låtsas som det. I sitt vurmande för kärnkraften har man förblindats i en sådan utsträckning att man väljer att anse den fossila energin vara hållbar, sade Centerpartiets Emma Wiesner under en debatt på tisdagen.

  Om allt följer sin gilla gång kommer den nya taxonomin, som signalerar till investerare vilka energislag som ses som hållbara, att att träda i kraft 1 januari 2023. Greenpeace har redan meddelat att man kommer överklaga parlamentets beslut.

  Att klassa fossilgas och kärnkraft som hållbart är som att licensiera greenwashing. Det är ett miljövidrigt beslut som riskerar att få förödande konsekvenser för klimatet. Hela processen har politiserats av fossil- och kärnkraftsindustrin. Greenpeace förbereder nu rättsliga åtgärder och förväntar oss att beslutet hävs i domstol, säger Rolf Lindahl, kampanjledare på Greenpeace Sverige, i ett pressmeddelande.

  Tidigare har både Luxemburg och Österrike hotat med att dra EU inför domstol om fossilgasen kallas hållbar.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!