Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  EU rekommenderar ekologiska lantbrukare att använda verkningslösa mediciner

  En dumhet som visserligen inte är en nyhet men ändå värt att uppmärksamma:

  I EU´s regelverk som reglerar ekologisk jordbruksproduktion finns bland annat föreskrifter om djurhållning. En av dom saker som regleras där är vilken medicinsk behandling som ska ges till djur i ekologisk produktion och där sägs det att:

  Phytotherapeutic, homoepathic products, trace elements and products listed in Annex V, part 3 and in Annex VI, part 1.1. shall be used in preference to chemically-synthesized allopathic veterinary treatment or antibiotics, provided that their therapeutic effect is effective for the species of animal, and the condition for which the treatment is intended. (Artikel 24, paragraf 2)

  Japp, ni läste rätt! I ett officiellt dokument från EU-kommissionen sägs det att homeopati ska vara ett av förstahandsvalen för att behandla sjuka djur i ekologisk produktion. Att homeopatiska läkemedel inte har någon effekt på någon sjukdom hos något djur leder förstås till att det är onödigt att ens föreslå det och det är något av ett mysterium varför det ens nämns; är det ett resultat av lobbyism från homeopati-industrin eller naivitet hos de människor som formulerade riktlinjerna? Hursomhelst blir resultatet att bilden av ekologiskt jordbruk som en otydlig mix av vetenskap och pseudovetenskap förstärks och det gynnar inte på något sätt omställningen till ett hållbart jordbruk.

  För örtmedicin som också nämns i den citerade texten ovan är kunskapsläget inte lika klart som det är för homeopati men det verkar som om örtmediciner ofta används trots att det inte finns någon vetenskaplig grund för den specifika behandlingen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!