Indien planerar fälla uråldrig skog för att skapa 40 nya kolfält
Medan världsledare utlyser grön återhämtning efter Covid-19, planerar Indien att utöka gruvindustrin och avverka tusentals hektar skog.
För att lyfta Indiens ekonomi efter Covid-19 planerar Indiens premiärminister Narendra Modi att öppna 40 nya kolgruvor i några av Indiens ekologiskt mest känsliga skogar. Ett av de områdena är Hasdeo Arand, där det beräknas finnas omkring 5 miljarder ton kol under marken. Kolindustrin i Indien är sen innan statsägd, men nu planerar regeringen att auktionera ut mark till privata kolföretag.
Åtminstone sju av de planerade kolfältsområdena har tidigare stämplats som skyddade. Områdena präglas av en hög biologisk mångfald och är hem åt många hotade växt- och djurarter, bland annat elefanter, tigrar och sengångare. Även människor som bor i skogarna är hotade: fem byar riskerar att förstöras och mer än 6000 människor, varav majoriteten är urfolk, tvingas då flytta.
Både statsledare från Västbengalen, Maharashtra, Jharkhand och Chhattisgarh, samt ledare för de drabbade urfolksgrupperna har protesterat mot gruvutvecklingen. I The Guardians artikel citeras urfolksledaren Umeshwar Singh Amra, som bevittnat förstörelsen som redan orsakats av de gruvor som byggdes i området 2011:
Om gruvdriften fortsätter kommer allting att förändras; de naturliga resurserna kommer att förloras, vårt sätt att leva kommer att försvinna, allt kommer att vara hotat, sa han.
FN:s generalsekreterare António Guterres sa nyligen att ”det finns ingen bra anledning att inkludera kol” i länders återhämtningsplaner efter Covid-19. Men premiärminister Modi har som sikte att göra Indien till en av världens största kolexportörer. Dock är det tveksamt om det ens kommer finnas någon internationell marknad för Indiens kol, då den består av 45% aska och bidrar till höga nivåer förorening.
Miljöaktivister ifrågasätter varför Indien inte istället satsar på förnybar energi, som till exempel solkraft. Den här månaden invigde Modi Asiens största solkraftverk i staten Madhya Pradesh. Indien är världens billigaste producent av solkraft och kostnaden för att tillverka solkraftverk är 14% mindre än kostnaden att bygga en ny gruva. Enligt beräkningar skulle solkraftsindustrin kunna generera 1,6 miljoner jobb i Indien 2022, vilket är mycket mer än vad satsningarna på den inhemska kolen skulle leda till.
En stor anledning bakom regeringens beslut att satsa på gruvindustrin är stark lobbying från gruvföretagen, däribland koljätten Adani. Enligt tidigare miljöminister Jairan Ramesh ska Adani ha verkat för att utvidga kolindustrin i Indien under flera år och till och med erbjudit mikrolån till de lokala grupperna för att få deras stöd.
Sen Modi kom till makten har andelen naturskyddsområden i Indien minskat från 30% till 5%.
Modi framställer sig som en miljökämpe globalt, men i verkligheten lättar han på miljölagar och regleringar, sa Ramesh. Företagens lobbygrupper är för mäktiga, och som resultat har miljön blivit det största offret.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till