Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Miljödebattör: Vegetarisk skolmat hot mot friheten

  Foto: Vego Inspira

  Rädda klimatet i all ära – men inte på bekostnad av individens frihet.

  Det skriver centerpartisten, styrelseledamoten i Klimataktion och anställde på Naturskyddsföreningen Rasmus Orsén i en debattartikel i Sydsvenskan. Där frågar han sig vad miljö och hälsa egentligen betyder utan frihet, och menar att vegetarisk skolmat går ut över individens frihet.

  Vegetarisk skolmat är bra för hälsa och klimat. Vi vill ge våra barn en bra uppväxt. Men hur påverkar det valfriheten? Statens makt över vad individen äter i skolan får inte ta över.

  Men i vilka skolor bestämmer valfriheten vad som ska serveras? Det är få ställen där alla har rätt att bestämma exakt vad de vill äta, och där skolan tillhandahåller det. Lisa vill ha pannkakor, Nazir vill ha spenatsoppa och Olle vill ha pizza, allt i valfrihetens namn. Pronto, köket!

  Maten är ett stort klimatproblem, och vi måste minska vår köttkonsumtion för att ha minsta chans att nå under två graders uppvärmning, som med stor sannolikhet innebär sex meters havshöjning. Förutom värre stormar, fler översvämningar, mer torka, och så vidare.

  När frihet att välja ställs mot god hälsa och miljö är valet svårt. Men utan ett samhälle med individer fria att göra egna val får hälsa och miljö liten betydelse.

  Vad Orsén verkar ha missat är att vår frihet är helt beroende av god hälsa och miljö, det är inget motsatsförhållande. Att vara hungrig, törstig och sjuk i en öken ger trots allt ganska dålig valfrihet.

  Att vi tar hand om miljön nu innebär att vi kan lättare kan äta i framtiden, med klimatförändringarna kommer matproduktionen bli attans mycket svårare. Det är svårt att tänka sig större ingrepp i vår frihet än världsomspännande konflikter, ödelagda städer och sinande resurser.

  Om det här hade varit en random pellejöns hade den här åsikten spelat mindre roll. Men även om Orsén i det här fallet inte behöver representera några åsikter än sina egna är han involverad på många ställen i miljörörelsen

  Förutom att han är Centerpartist jobbar den tidigare ordföranden för Klimatpartiet nu enligt sin Linkedin för Naturskyddsföreningen, sitter som riksstyrelseledamot i Klimataktion och har tidigare jobbat för Greenpeace.


  EXTRAMATERIAL: För bara ett år sedan skrev en debattartikel där han ville ha fler vegetariska dagar (där han kritiserade frihetsperspektivet han nu använder), så möjligheten att han ändrar sig igen kan vara stor. Då skrev Orsén:

   Att bara en dag i veckan är köttfri, när möjligheten till flera finns, är ett feltänk. Därför vill Klimatpartiet vända på idén med köttfri måndag och istället ha en köttdag i veckan. Fyra köttfria veckodagar i alla offentliga serveringar, så som skolkök och äldreboenden.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra