Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Moderat: köttdiet är vetenskapligt – till skillnad från klimatforskning

  När landsbygdsminister Eskil Erlandsson skulle besvara Helena Leanders interpellation (vad är en interpellation?) om att livsmedelsverket stoppade klimatsmarta kostråd ville moderaten Finn Bengtsson också vara med i debatten. Vad han egentligen ville säga var dock oklart.

  I sin interpellation påvisade Leander ”klimatkorkade modedieter” som ett problem och ett argument för att kostråden behövs. Om man har följt debatten om kost och miljö åtminstone halvhjärtat borde det inte vara svårt att gissa att vad Leander syftade på är LCHF-dieten som leder till betydligt större miljöpåverkan än en standardkost. Bengtsson verkar dock tro att Leander angriper kostråd sådär i största allmänhet:

  Låt oss därför för ett ögonblick anta en annan tes när det gäller kostråd som motiverar just klimatkorkade modedietister att engagera sig i sådana, nämligen det faktum att de flesta av dessa dietinriktade kostråd – ofta till skillnad från mycket klimatforskning som inte sällan är mer tyckande än fast förankrad forskning – tillkommit efter noggrant kontrollerade medicinska vetenskapliga studier i syfte att dels förbättra folkhälsan i allmänhet, dels förbättra hälsan för särskilda riskgrupper i synnerhet och sammantaget leda till en mer välmående befolkning och fler undvikbara förtida dödsfall orsakade av osund kosthållning.

  Han säger det inte rakt ut men det verkar faktiskt som om han menar att LCHF-dieten står på en stabil vetenskaplig grund medan klimatforskning inte sällan bara är tyckande. Därför blir det extra underhållande att just LCHF-dieten nyligen avslöjades som en bluff åstadkommen av just köttlobbyister.

  Bengtsson fortsätter sedan sitt försök att spåra ur debatten genom att anklaga Leander för att angripa sjuka människor som behöver specialkost:

  Det må vara att en hel yrkeskår, som exempelvis dietisterna inom sjukvården, kan avfärdas med att vara lättjefulla imbeciller inför det allt överordnade klimathot mot mänskligheten som Helena Leander och Miljöpartiet ser i snart sagt varje politisk fråga om till exempel dietisterna och sjukvården väljer att i första hand prioritera råd för rätt och balanserat kosthåll för hälsans skull framför vad som ibland närmast är logistiska problem för hur olika födoämnen produceras på ett klimatsmart sätt.

  Så gör man en höna av en fjäder och tar upp talartid utan att egentligen säga något om sakfrågan, kanske inte ett helt oväntat beteende av en person som faktiskt motionerat om att avskaffa en lag som inte finns.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.