Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  VD:n för världens fjärde största oljebolag kommer att leda FN:s kommande klimattoppmöte i Förenade Arabemiraten i november. ”En verkligt hisnande intressekonflikt”, säger Romain Ioualalen på Oil Change International.

  Årets klimattoppmöte Cop28 utspelar sig i Förenade Arabemiraten. Värdlandets klimatmål och policys rankas som ”starkt otillräckliga” av Climate Action Tracker och landet planerar att markant öka oljeproduktionen och konsumtionen de närmsta åren.

  ”En verkligt hisnande intressekonflikt”

  Nu har landet utsett VD:n för Abu Dhabi National Oil Company, sultan Ahmed al-Jaber, att leda det kommande klimattoppmötet i huvudstaden Dubai i slutet av året. Företaget är världens fjärde största oljebolag.

  ”Det här är en verkligt hisnande intressekonflikt och är liktydigt med att sätta chefen för ett tobaksföretag till ansvar för att förhandla fram ett avtal mot rökning”, sa Romain Ioualalen, internationell policychef på kampanjgruppen Oil Change International, till The Guardian.

  Sviktande förtroende för klimattoppmöten?

  Utnämningen kommer kort efter att 2022 års klimattoppmöte hållits i egyptiska Sharm-el-Sheik, där över 600 fossillobbyister närvarade och som kallades en ”mässa för fossilbränsleindustrin”. Mötet höll på att haverera och avslutades utan krav på utsläppsminskningar och utan rättsliga påföljder om överenskommelserna som gjordes inte skulle hållas.

  Trots att klimatmötena hållits sedan början av 1990-talet har utsläppskurvan fortsatt uppåt. Frågan är hur länge klimattoppmötena kommer kunna upprätthålla legitimitet under nuvarande förutsättningar. En sak är säker – med den här utvecklingen lär kritiken bara ha börjat.

  Faktarutan

  2019 släppte Förenade Arabemiraten ut över 20 ton per person och listades därmed som fjärde största utsläppare per capita i världen. Om alla länder hade agerat som Förenade Arabemiraten skulle de globala uppvärmningen väntas öka till över fyra grader.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!