Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Shell flyttar högkvarter till Storbritannien – undviker domstolsbeslut om minskade utsläpp

  Det brittisk-nederländska energiföretaget meddelar idag att de planerar att flytta sitt högkvarter från Nederländerna till Storbritannien. Enligt företaget genomförs detta för att förenkla vinstutdelning till aktieägare, men det finns andra motiv bakom den plötsliga flytten. Genom flytten undviker nämligen Shell ett nederländskt domstolsbeslut från tidigare i år, som kräver en utsläppsminskning av 45 procent jämfört med 2019 års nivåer.

  Shell har idag en komplicerad aktieägarstruktur med A- och B-aktier, men kommer i och med flytten enbart ha en aktieklass. Detta möjliggörs genom att flytta högkvarteret från Haag till London – något som ska beslutas om under bolagsstämman den 10 december. Oljejätten skrotar dessutom Royal Dutch ur namnet och kommer enbart benämnas som Shell. Det är vad företaget anger som officiella skäl till flytten.

  Dock innebär flytten även att det historiska domslutet om en tvingande utsläppsminskning som klubbades igenom tidigare i år, inte gäller eftersom företaget också byter skattehemvist. Domen har beskrivits som banbrytande, då den som första i sitt slag tvingar företaget att minska sina utsläpp med 45 procent till 2030, med motiveringen om att det är nödvändigt för att nå Parisavtalet.

  Domen är sprängstoff, sade miljörättsprofessorn Jonas Ebbesson i en kommentar till DN, när beslutet kom.

  Shell hade vid tidpunkten för domen ett mål om att minska sina utsläpp med 20 procent jämfört till 2030 jämfört med 2019 års nivåer. Shell meddelade i juli att beslutet ska överklagas med argumentet att ett domslut mot ett enskilt företag är ineffektivt och att det istället behövs tydliga och ambitiösa politiska styrmedel.

  I och med flytten undviker företaget alltså beslutet som endast gäller under nederländsk lag. Efter beslutet steg Shells aktie på Londonbörsen med två procent.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!