Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Dumheter

    Skogsstyrelsen ville hålla larmrapport om avverkning hemlig – och mer än så

    Snart ett minne blott i Luleå kommuns skogar. Foto: Supermiljöbloggen

    Skogsstyrelsen har försökt hemlighålla interna larmrapporter om avverkningsplaner som berör mycket skyddsvärd och hotad skog. Samtidigt köper generaldirektören egen skog för tiotals miljoner och uppmanar lobbyister inom skogsindustrin att kommunicera med honom på hans privata e-postkonto, visar nu granskningar i DN och SVT.

    Den hårdnande striden om hur svenskt skogsbruk ska utföras för att klara klimat- och mångfaldsmålen återspeglas allltså även hos den högsta statliga myndigheten. Och det är ingen smickrande bild som framkommer.

    Mörkade varningar

    DN visar i sin granskning att tjänstemän inom Skogsstyrelsen i en intern promemoria, författat i början av hösten, varnar för att så kallade värdekärnor hotas av avverkning. Det rör sig bland annat om över 2 500 hektar av kalkbarrskog i Jämtland, en skogstyp som hör till Europas mest hotade och utsatta.

    Men promemorian ville Skogsstyrelsen inte lämna ut, med hänvisning till att den utgör ”internt arbetsmaterial.” Enligt DN hade även andra medarbetare inom myndigheten bara ryktesvägen hört talas om att det cirkulerade ett pm med allvarligt innehåll.

    Först efter att artikeln var klar att publicera ändrade sig Skogsstyrelsen och meddelade att pm:et skulle offentliggöras. En av personerna som uttalar sig i artikeln framhåller att det är väl känt bland de statliga tjänstemännen där och bland forskarna att mycket värdefulla skogar avverkas just nu.

    På Skogsstyrelsen vill någon uppenbarligen lägga locket på och mörka. Många på myndigheten är vänner med näringen. Samtidigt är skogsbruket och alla personer med makt fast i en kultur som man kan kalla för business as usual, säger professor emeritus i skogsvetenskap Per Angelstam till tidningen.

    Det finns tydliga politiska förklaringar till att de oroliga tjänstemännen på Skogsstyrelsen inte kunnat agera när de fått in avverkningsanmälningar på de värdefulla skogsmarkerna. En är ett beslut tidigare i vår i den pollitiska styrelsen som verkställts av Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist. Det gick ut på att man bad regeringen att ändra föreskrifterna så att det inte längre är tillåtet för skogstjänstemännen att lämna direkta råd till markägare, utan enbart generella, om miljöhänsyn inför avverkningar.

    Ett annat beslut, som var ett direkt krav från Centerpartiet i den så kallade januariöverenskommelsen, är att Skogsstyrelsen skulle upphöra med den så kallade nyckelbiotopinventeringen, där särskilt skyddsvärd skogsmark dokumenteras.

    Generaldirektören sitter på dubbla stolar

    Men hemlighetsmakeriet går längre än så. I ett inslag häromdagen visar Sveriges Television att Herman Sundqvist kontaktats av lobbyister inom skogsbranschen som begärde att Skogsstyrelsen skulle gå ut med polemik mot SVT:s stora reportagesatsning Slaget om skogen, som de uppfattade som ensidigt.

    Den uppmaningen hörsammades, men inte nog med det: SVT kan visa att Sundqvist hänvisade lobbyisterna att kommunicera med honom via hans privata e-post istället för den offentliga hos myndigheten. De här mejlen har han också raderat, vilket av professorn i förvaltningsrätt Olle Lundin betraktas som ett åsidosättande av grundlagens offentlighetsprincip. Han framhåller att det inte går att runda principen om att kommunikationen med en myndighet ska vara offentlig genom att placera den på privat plats.

    De senaste dagarna har det också uppdagats att Herman Sundqvist under sin tid som generaldirektör själv köpt skog för tiotals miljoner kronor. Skog som hans egen myndighet ansvarar för att granska. Mot bakgrund av kritiken mot Sundqvist säger Vänsterpartiets miljöpolitiska talesperson Elin Segerlind till TV4 att generaldirektören borde avgå.

    Tillsynen försämras

    De här exemplen på mörkning och hemlighållande av viktig skogsinformation hos den ansvariga myndigheten ligger väl i linje med det starka trycket från skogsindustrin om att hålla allmänheten så oinformerad som möjligt om planerade avverkningar. Den förra centerpartistiska miljöministern Lena Ek, sedan 2016 ordförande för Södra Skogsägarna, är bland andra en av de som lobbar hårt för att kartorna som visar avverkningsanmälningarnas gränser inte ska vara offentliga.

    Enligt ett uttalande från Södra Skogsägarna är den här offentliga insynen olämplig eftersom den ”möjliggör för andra aktörer än myndigheten att utöva lagtillsyn över skogsägarens aktiviteter.”

    Det förefaller dock som att denna allmänhetens tillsyn sannolikt spelar allt större roll, eftersom den ansvariga myndighetens tillsyn blivit svagare. Enbart en försvinnande liten del av de många tiotusentals avverkningsanmälningarna som görs leder till inspektion på plats av Skogsstyrelsens personal, vilket Supermiljöbloggen berättat om tidigare i år.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.