Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter

  Svd:s ledarsida letar och letar efter skäl att slippa bry sig om klimatet

  Gårdagens ledare i Svd, skriven av Ivar Arpi gör allt vad den kan för att hitta ursäkter att slippa bry sig om klimatet. Det lyckas inget vidare.

  Ledaren inleds med det förenklade, på gränsen till felaktiga påståendet: ”Temperaturen stiger inte som beräknat, trots att koldioxidutsläppen fortsatt att öka. Ny statistik som tidningen The Economist sammanställt i senaste numret (30/3) visar att temperaturökningen har uteblivit de senaste 15 åren.” Vad Arpi glömmer att nämna är att vi visst har sett en temperaturökning, men i haven istället. Så sent som för ett par dagar sen skrev Sveriges Radio om just detta:

  – När man tittar på havsytetemperaturerna så har de inte värmts upp lika kraftigt de senaste 10-15 åren som de borde ha gjort med tanke på ökningen av koldioxidhalten. Och nu har vi hittat en möjlig förklaring till det, nämligen att värmen har försvunnit ner i djuphaven istället, säger Erland Källén som är forskningschef på det europeiska vädercentret i Reading.

  Det gäller att hålla koll på forskingsrönen Arpi! Ledaren fortsätter med att skriva: ”Skräckscenarier där jordens temperatur höjs med sex grader under det här århundradet framstår därför som osannolika.”. Till saken hör dock att ökningar på 6 grader eller mer det kommande århundradet alltid har framstått som osannolikt. Tack och lov, för en sådan ökning skulle mycket väl kunna innebära slutet på mycket av den civilisation vi byggt upp. Att något är osannolikt är dock inte samma sak som att något är omöjligt. Att spela rysk roulette med 99 % chans att vår civilisation överlever är fortfarande en extremt dum ide.

  Efter att Arpi påstått att klimatförändringarna ändå inte är så allvarliga byter han spår och menar att grön teknik är för dyrt. ”Ingen demokratiskt vald ledare är beredd att offra jobbtillfällen och tillväxt för att kanske inom hundra år ha minskat utsläppen med någon procent. Framtiden ligger inte i att höja priset på fossila bränslen, utan att få ned priserna på grön energi så att fler länder har råd med den”. Nånstans här borde det verkligen ha ringt en varningsklocka även för Arpi. Vad han säger är kort och gott att vi ska fortsätta subventionera fossil energi genom att de inte betalar för sina egna utsläppskostnader. Detta trots att alla ekonomer är överens om att borttagande av subventioner och införandet av skatter på fossila bränslen är det effektivaste sättet att ställa om vårt energisystem. Det håller inte Arpi, du kan inte både förespråka en sund ekonomi och olönsamma fossilsubventioner samtidigt!

  Det är nästan så man skulle kunna tro att Arpi har letat efter skäl att inte bry sig om klimatet för att det passar hans ideologiska agenda. Men så kan det väl inte vara, eller hur Arpi?

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.