Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Länsstyrelse och kustfiskare larmar om akut situation för strömmingen i Bottenhavet. Samtidigt fortsätter industritrålarna ta upp stora mängder fisk som mals ner till fiskmjöl för bland annat minkar och kycklingar.

    Läget är kritiskt för sillen och strömmingen i Östersjön. De småskaliga kustfiskarna längs Bottenhavet, vars kust sträcker sig från Åland i söder till Örnsköldsvik i norr, vittnar om strömmingskollaps, rapporterar SVT Gävleborg.

    Både länsstyrelsen och kustfiskarna menar att det hårda industrifisket ligger bakom. Det höga fisketrycket har gjort att sill och strömming – en av Östersjöns viktigaste arter – blivit könsmogen tidigare, samtidigt som fiskarna blivit magrare och växer långsammare. Det är vanliga tecken på stressade bestånd. Sedan 70-talet har 80 procent av sillen och strömmingen försvunnit från södra och centrala Östersjön, och kvoterna har nyligen höjts dramatiskt i norr.

    Industrifisket i Bottenhavet – totalt åtta stora trålare – fick nästan fördubblade fiskekvoter i år, från knappt 12 000 till dryga 21 000 ton. Den största trålaren får ta upp nära 6000 ton, vilket är mer än fyra gånger mer än tilldelningen hos alla de småskaliga kustfiskarna tillsammans.

    Och tvärtemot vad många kanske tror är det väldigt sällan som fiskeindustrins fångster hamnar på människors middagsbord. När SVT Gävleborg spårade upp vad som händer med fångsterna från Bottenviken visar det sig att strömmingen slutar upp som djurfoder.

    Sex stora trålare, alla ägda av fiskerier på Västkusten, arbetar på uppdrag åt en dansk anläggning som tillverkar fiskmjöl och fiskolja. Fiskprodukterna säljs sedan vidare som foder till fiskuppfödning, minkindustri och kycklingindustri i ett 60-tal länder runtom i världen. Enligt uppgifter från Havs- och Vattenmyndigheten går mer än 90 procent av all fångad svensk fisk till den danska industrin.

    Länsstyrelsen och Kustfiskarna Bottenhavet vill nu införa periodvisa fiskestopp för att rädda strömmingen.

    Vi har skrivit till näringsdepartementet och Havs- och vattenmyndigheten men vi har inte fått något gehör, säger Karl-Åke Wallin, ordförande kustfiskarna Bottenhavet till SVT.

    Supermiljöbloggen har tidigare rapporterat om hur Sverige under EU-förhandlingarna av fiskekvoterna för 2022 gick emot de vetenskapliga råden och drev på för fortsatt industrifiske i redan hårt utsatta delar av Östersjön.


    Under hösten 2021 samarbetar Supermiljöbloggen med stiftelsen BalticWaters2030 för att lyfta det allvarliga läget i Östersjön.

    Mejla ministern! Det storskaliga industrifisket pressar Östersjöns ekosystem till bristningsgränsen. Det är inte hållbart att fortsätta överfiska hotade bestånd – nu måste fiskeripolitiken förändras. Högst ansvarig är Sveriges nya landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg. Låt henne få veta att Östersjön förtjänar bättre – skriv ett meddelande! Här hittar du mer information och mejladress.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.