Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Dumheter

    Svenska storbanker fortsätter miljardinvestera i fossilindustri

    De svenska storbankerna Nordea, SEB, Swedbank och Danske Bank lockar kunder genom att framställa sig som hållbara banker, samtidigt lånar de ut pengar och investerar i företag som startar kolgruvor och borrar efter olja i Arktis.

    Det har gått fem år sedan Parisavtalet signerades. Vetenskapsradion Klotet rapporterar om att fyra av Sveriges största banker; Nordea, SEB, Swedbank och Danske Bank har skrivit under på FN:s principer för ansvarsfull bankverksamhet, vilket innebär att de måste anpassa sin verksamhet till Parisavtalet och FN:s globala utvecklingsmål. Ändå gör de det motsatta.

    100 miljarder till olja och gas i Arktis

    Under de senaste tre åren har de fyra bankerna tillsammans lånat ut och investerat nästan 100 miljarder till bolag som utvinner eller har koppling till utvinning av olja och gas i Arktis. 85 miljarder är lån och resten är investeringar uppger Fair Finance.

    Enligt Fair Finance har hälften av pengarna gått till det norska oljebolaget Aker BP som har flera oljelicenser i Barents hav, som ligger nära polarisen, och naturreservatet på Björnön söder om Svalbard.  En fjärdedel av penarna har gått till det svenska bolaget Lundin Energy som redan provborrar efter olja i Barents Hav.

    Swedbank förleder sina kunder

    Enligt Vetenskapsradion Klotet står det i Swedbanks riktlinjer att de företag de investerar och lånar ut pengar till ska ”undvika” att exploatera de fossila energikällorna i Arktis. Ändå har Swedbank precis som SEB, Danske Bank och Nordea så sent som i slutet av 2020 lånat ut 2,5 miljarder var till Lundin Energy.

    Swedbanks hemsida kan man även läsa att de förstår vilken stor roll de har i samhället: ”Som en stor aktör på finansmarknaden kan Swedbank påverka samhällen, människor och miljö och bidra till en mer hållbar utveckling”. Ändå följer de inte sina egna riktlinjer eller FN:s principer för ansvarsfull bankverksamhet som de valt att skriva på.

    Allra sämst är SEB

    Enligt Fair Finance är SEB är den svenska banken som gett mest finansiering, nästan 34 miljarder under de senaste 3 åren till bolag som utvinner eller har licens att utvinna den arktiska oljan.

    De har också valt att ge miljardlån till de tyska kolkraft bolagen RWE och Uniper (en av Europas största koldioxidutsläppare). Under 2020 gav de också miljardlån till världens största exportör av kol, det schweiziska bolaget Glencore, som även kopplas ihop med barnarbete i koboltgruvor i Kongo, penningtvätt, skatteflykt och korruption.

    Förödande med oljespill i Arktis

    Det är inte bara det att investeringar i olja, kol och gas går rakt emot Parisavtalet. Det finansiella stödet till fossilindustrin leder dessutom till förstörelse av viktiga ekologiska värden. I Arktis finns känsliga ekosystem som redan nu är i obalans av de snabba klimatförändringarna.

    Ett oljespill i Arktis skulle därför vara förödande. The Guardian skriver om att det kan ta lång tid innan läckaget upptäcks eftersom Arktis ligger så avlägset, samt att möjligheten att oljan hamnar under isen är stor och då finns ingen möjlighet att få bort den. Ett oljespill i Arktis skulle kunna bli omöjligt att rensa upp och det skulle kunna ta flera år att ens kontrollera.

    ”Stöden borde förbjudas”

    Naturskyddsföreningen och Sveriges Konsumenter menar att regeringen borde förbjuda bankerna från att investera i fossila projekt.

    Världen befinner sig i en klimatkris som förvärras för varje dag. Finansiella aktörer bidrar i hög grad till detta. Om inte bankerna använde dina, mina och alla andra bankkunders pengar till att stötta fossilbolagen skulle det bli betydligt svårare för dem att fortsätta med sin klimatförstörande verksamhet, skriver Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen, och Jan Bertoft, generalsekreterare Sveriges Konsumenter, på Expressen Debatt.

    Organisationerna tycker också att bankerna borde bli mer transparenta med vilka aktörer de lånar ut pengar till. Bankerna är idag skyldiga att redovisa sina investeringar, men när det gäller lånen är insynen mycket dålig.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.