Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Dumheter

    Svinigt klimatkorkad export av svenskt griskött

    Igår träffade landsbygdsministern Sven-Erik Bucht Kinas ambassadör Chen Yuming för att diskutera Sveriges mål att bli nytt exportland av griskött till Kina. Ett exportsamarbete med Kina skulle enligt en uppskattning av Kött- och Charkföretagen kunna leda till en inkomsthöjning på 100 miljoner kronor per år för den svenska köttbranschen. Jaha, det låter ju bra. Så vad är problemet med det? Jo, köttindustrin är miljöns största fiende, det är problemet. Här langas två enkla argument till varför:

    • Boskapssektorn står enligt FN för 18 % av av de mänskliga växthusgasutsläppen globalt. Detta utgör ensamt en större miljöpåverkan än den sammanlagda påverkan från bilar, flygplan och båtar. Köttkonsumtionen är förknippad med klimatpåverkan oavsett hur och var köttet än produceras.
    • Det går åt enormt mycket mark för att producera foder och de biologiska processerna i marken tillsammans med djurhållning och stallgödselhantering bidrar till utsläpp av metan- och lustgas. Metangas är mer än 20 gånger värre för klimatet än koldioxid.

    Okej, så för att poängtera det självklara: köttkonsumtionen måste minska. Men trots detta välkända faktum verkade inte landsbygdsministern Sven-Erik Bucht hålla med när han igår träffade Kinas ambassadör för att diskutera Sverige som nytt exportland av griskött till Kina. Kina som redan idag konsumerar mest griskött i världen tycker sig behöva mer griskött, och det tycker alltså Sven-Erik att vi ska ge dem.

    I artikeln citeras Magnus Därth, VD för branschorganisationen Kött- och Charkföretag, där han kopplar samman kött och raffinerade produkter med god hälsa. Det blir en väldigt märklig sammankoppling eftersom kött inte direkt är känt för att vara hälsosamt och då raffinerade produkter är svåra eller helt omöjliga att producera på ekologiskt vis. Samarbetet verkar inte helt chockerande gå ut på en ekonomisk vinning. Ekonomi sätts alltså, som så ofta, framför ekologi.

    Hur kan det vara så mycket värt för Sverige att komma in på den kinesiska marknaden att det får ske på en bekostnad av miljön? Gör om och gör rätt, Sven-Erik.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.