SVT gör bort sig om Don’t look up
När Morgonstudion visade ett inslag om hyllade klimatsatiren Don’t look up agerade programledarna exakt som filmens obrydda tv-ankare. Istället för att prata om filmens verkliga handling diskuterade deltagarna kometer och asteroider.
Julhelgens stora filmsuccé Don’t look up är en politisk satir över samhällets usla hantering av klimatkrisen. Med filmstjärnor som Leonardo DiCaprio, Meryl Streep och Cate Blanchett på rollistan skildrar regissören Adam McKay skickligt hur två forskare som varnar för global uppvärmning – gestaltat i form av en annalkande komet – hanteras med ointresse och oförståelse av makthavare, företagsledare och media.
Men när SVT:s Morgonstudion gjorde ett inslag om filmen blev fiktionen verklighet. Istället för att prata klimat ägnas nio minuter åt att diskutera med en astronom om en komet hade kunnat avstyras i verkligheten. Allt under under parollen ”Sant och falskt om Don’t look up.”
Programledaren frågar astronomen ”filmen utger sig för att vara baserad på verkliga händelser som inte hänt än – hur sannolikt är det att det här skulle kunna hända?”
För de allra flesta (förutom Morgonstudions redaktion) är det uppenbart vilka verkliga händelser som filmen baseras på. Igenkänningsfaktorn är hög, och filmteamet – inklusive regissör, manusförfattare och skådespelare – har upprepade gånger bekräftat att kometen är en metafor för just klimatkrisen.
Regissören ifråga:
Det blir – om möjligt – ännu mer parodiskt när SVT:s inslag fortsätter med ett klipp med filmens glättiga och oförstående tv-duo. Deras roller är en nästan övertydlig symbol på medias bristfälliga klimatbevakning.
Programledarna i Morgonstudion följer upp klippet med en fråga: ”Det här är ingen smickrande bild av morgon-tv-ankare. Den cynism vi ser här att forskare bemöts av från politiker, makthavare, journalister – finns den på riktigt?”
För att påminna: frågan är alltså riktad till en astronom. Inte en klimatforskare.
Så svaret är: ja, den finns. Och uppenbarligen är Morgonstudion en del i farsen.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till