Arrangörer: Naturvetenskap vid Göteborgs universitet, Folkuniversitetet Göteborg, Gothenburg Global Biodiversity Centre och Göteborgs botaniska trädgård.
Varmt välkommen till denna samtalsserie ”Hur vet vi det?! Forskare diskuterar.”, där forskare diskuterar frågor som är aktuella och viktiga för vårt samhälle. Biologisk mångfald, varför den är så viktig och hur man studerar den är temat för vårens första tillfälle.
Aldrig tidigare i mänsklighetens historia har den biologiska mångfalden minskat så snabbt som nu, trots att den är en förutsättning för vår egen existens. Naturen ger oss kunskap och lugn men också mat, rent vatten, ett reglerat klimat och dessutom skydd mot nya sjukdomar och pandemier.
Upp till en miljon av världens uppskattningsvis åtta miljoner växt- och djurarter hotas av utrotning, många inom de närmaste decennierna. Biologisk mångfald är den genetiska variationen inom arter samt mångfalden av ekosystem. Växter och djur är beroende av varandra för att kunna överleva och trivas. Hur studerar man så stora och komplexa ekosystem, och hur vet vi egentligen vad konsekvenserna blir?
Sverige har som de flesta andra länder i världen skrivit under på att aktivt arbeta för att bevara den biologiska mångfalden. Hur är det i Sverige, håller vi vårt löfte?