← Tipsa oss!
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Demonstration mot Scandinavian Mountains Airport

Typ: Demonstration

Datum sön 22 dec 2019

Tid: 14.30-15.30

Plats: Sälen


Vi samlas för att markera mot Scandinavian Mountains Airport i Sälenfjällen.

Värd: Protect Our Winters Sweden
Länk till eventet

Om eventet

Den 22 december landar de första inrikesplanen på denna flygplats som man valt att bygga mot bättre vetande. Trots en pågående klimatkris och ett löfte om att Sverige ska uppfylla sin del i Parisavtalet så har Sveriges politiker och tunga aktörer inom svensk närings- och skidindustri valt att bygga och öppna en flygplats tänkt att fungera för skidturism – på en plats där det enligt SMHIs klimatscenarion inte ens kommer att finnas natursnö om ett par decennier ifall vi inte lyckas bromsa den globala uppvärmningen kraftigt.

Vi är på plats när det första planet från Bromma landar (ca kl 15:00) och visar att denna satsningen inte accepteras av svenska snösportare.

Demonstrationen anordnas av Protect Our Winters Sweden men alla – organisationer som individer – är välkomna! Demonstrationen kommer att ha tillstånd och att hålla sig inom lagens ramar.

Mer om klimatförändringarna i Sälenfjällen

Om vi fortsätter leva som i dag och låter den globala uppvärmningen fortgå hotas Sälenfjällen och andra sydliga skidorter av allt kortare vintrar.

För våra barnbarn innebär det att antalet skiddagar går från att räknas i månader till att bli några veckor, om ens det. Nya förbättrade klimatmodeller indikerar dessutom att de tidigare modellerna dessutom kraftigt underskattat hastigheten på klimatförändringarna. Om vi däremot snabbt ställer om till ett hållbart samhälle så ser framtidsbilden betydligt ljusare ut, både för Sälenfjällen och för mänskligheten i stort. Men nu är det bråttom, 2030 måste utsläppen vara nere på noll.

Det är mot denna bakgrund vi starkt ifrågasätter satsningen på en flygplats i Sälen. Att uppmuntra och möjliggöra ökat flygande – som vi alla vet har mycket stor klimatpåverkan – är ett ta ett stort kliv mot mindre snö och kortare vintrar.

Att bygga en flygplats i Sälen är en satsning som tydligt symboliserar den kortsiktighet och trångsynthet som ligger bakom klimatförändringarna och andra hållbarhetsutmaningar. Vi fokuserar på de företagsvinster, arbetstillfällen och skatteintäkter som kan skapas i dag, utan att inse att vi får betala tillbaka mångdubbelt i morgon.

Forskning från Stockholms universitet visar att besökare, redan i dag, väljer bort just Sälenfjällen när vintrarna är korta. Samtidigt backar inrikesflygen som en konsekvens av människors aktiva val av hållbarare resealternativ.

Så det är ingen överdrift att säga; idag slår vi in den första spiken i kistan för skidåkningen i Sälen.

Text av Johnn Andersson och Johan Ahlgren, grundare av Protect Our Winters Sweden

Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till Kopierad123 270 12 33

Läs vad vi vill göra