Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Gigantiska omställningar för att EU:s nya klimatlag ska bli verklighet – vad händer nu?

  Startdatum: 2121-05-12

  Slutdatum: 2121-05-12

  Tid: 15:00:00 - 16:00:00


  EU har efter intensiva förhandlingar antagit en ny klimatlag som förväntas innebära gigantiska omställningar för alla samhällssektorer i EU-länderna, så vad händer nu? 

  Den 12 maj kl. 15.00–16.00 bjuder vi in till ett klimatsamtal med Europaparlamentets chefsförhandlare Jytte Guteland (S) som kommer att berätta mer om den nya klimatlagen, nattmanglingar och konflikter samt vad lagen innebär för vägen mot ett klimatneutralt EU år 2050. Välkommen att lyssna, diskutera och ställa dina frågor!

  Efter sex omgångar av intensiva förhandlingar mellan Europaparlamentet, medlemsländernas regeringar och EU-kommissionen antogs den 21 april en ny klimatlag för hela EU. Den nya lagen slår fast att EU är juridiskt skyldigt att leva upp till Parisavtalets mål om klimatneutralitet år 2050 och att nettoutsläppet av växthusgaser ska minska med drygt 55 procent till år 2030. Den slutliga kompromissen innebär med andra ord att EU-länderna måste på tio år minska sina utsläpp mer än vad de gjort under de senaste 30 åren.

  Men räcker det och hur ska utfasningen gå till? Ska de verksamheter som genererar mest utsläpp, som cementfabriker och koldrivna kraftverk, förbjudas? Ska handeln med utsläppsrätter utökas till att omfatta alla transporter, sjöfart och jordbruk? Ska de länder som är mer beroende av fossila energislag få EU-stöd för sin omställning? Och hur ska det övergripande målet förenas med nationella, regionala och affärsmässiga intressen?

  Vi ser fram emot att diskutera den nya klimatlagen med Jytte Guteland och höra mer om hennes arbete med klimatlagen, vilka utmaningar hon ser framöver och vad hon anser vara de viktigaste prioriteringarna.

  Varmt välkommen! Anmäl dig på event-sidan för att delta.

  Samtalet hålls på Zoom och en möteslänk skickas ut per e-post senast på förmiddagen den 12 maj.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra