Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Debatt

    EU-kolumn, Kent Johansson (C): Lägg ner drömmarna om storskalig kärnkraft och satsa på förnybart i stället

    Foto: Centerpartiet

    Klimat och miljö är mina prioriterade frågor inför valet till Europaparlamentet den 25 maj. Klimat och miljö kommer också att vara det viktigaste som parlamentet har att ta tag i till hösten. Jag kommer att fortsätta arbeta för ambitiösa och bindande klimatmål för utsläpp, energieffektivisering och förnybar energi.
    Jag har i olika sammanhang lyft fram att kärnkraft inte är en hållbar lösning. Vi måste göra oss oberoende av all energi som inte är förnybar, som olja, kol och kärnkraft. Kärnkraften presenteras ibland som lösningen på östeuropeiska länders energiberoende från Ryssland. Det är en villfarelse. Vi ska hjälpa våra östliga grannar i Europa till frihet och säkerhet. Men målet måste vara att alla länder i Europa får möjlighet att utveckla en hållbar, klimatsmart och långsiktig energiförsörjning.
    Det kan ske med förnybar energi som bioenergi, sol- och vindkraft. Den kan produceras lokalt och minska beroendet av fossila bränslen från både Ryssland och andra delar av världen. Min övertygelse är att kraftfulla, gemensamma europeiska satsningar på forskning och utveckling kan göra mycket för att stimulera lokal, småskalig och förnybar energiproduktion.
    Inom EU och med unionens grannar behövs också gränsöverskridande insatser, inte minst för att bygga ”smarta” elnät som kan hantera nya typer av energiproduktion. Det är vårt och andra EU-länders ansvar att hjälpa Ukraina och andra länder att bli kvitt både fossila bränslen och energisystem.
    Det är lätt att förstå att dessa länder söker både frihet och trygghet genom egen energiförsörjning, men det finns bättre och säkrare sätt än att bygga kärnkraftverk. EU kan underlätta och uppmuntra satsningar på förnybar energi. Ett första steg vore att EU slutar att pumpa in pengar i den storslagna drömmen om ren och evig kärnenergi genom experimentreaktorn ITER i Frankrike – ett storskaligt experiment som också ifrågasätts av framstående professorer i reaktorfysik och teknisk fysik.
    Prislappen för ITER har stigit med 67 procent. Kostnaden för projektets livstid beräknas nu ligga på 15 miljarder euro, motsvarande cirka 135 miljarder kronor. EU ska bära nästan hälften av kostnaderna. Det är orimligt att satsa så mycket pengar i ITER-projektet. Kostnaden kan jämföras med priset för 5 400 vindkraftverk, och det är dubbelt så många som vi har i Sverige i dag.
    Satsa istället EU-miljarderna på förnybar energi. Det är beprövad teknik och lösningar som vi vet fungerar. Förnybar energi minskar utsläppen och skapar jobb här och nu. Europa måste välja framtiden och inte fortsätta längre in en återvändsgränd med storskalig och riskabel kärnkraft.
     
    Kent Johansson
    Europaparlamentariker, första namn på Centerpartiets lista i EU-valet

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.