Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Ledare

    Annie Croona: Utan ål finns inget kulturarv att bevara

    LEDARE: Nu kräver EU att Sverige förlänger fiskeförbudet för den utrotningshotade ålen. Havs- och Vattenmyndigheten svarar med att lägga förbudet under den period på året då nästan ingen ål fiskas. Motiveringen? Ålfisket är ett kulturarv som ska skyddas. Men förslaget innebär att kulturarvet snart fiskats bort. 

    Ålen är akut hotad och forskningen säger att fiskestopp är det enda som kan rädda den. EU har ännu inte gått hela vägen, men åtminstone beslutat om utökat förbud mot ålfiske: från tre till sex månader per år.

    Sedan tidigare är svenskt ålfiske stoppat från oktober till december, och nu vill Havs- och vattenmyndigheten (HaV) att januari, februari och mars ska utgöra den utökade tremånadersperioden. Det är en tid på året då ålfisket är nära noll.

    Förslaget är en låtsasåtgärd. Men hur förvånad borde man vara? Regeringen motsatte sig EU-kommissionens förslag om utökat fiskeförbud. När det ändå gick igenom trollade HaV bort det beslutade skyddet för ålen. Kreativt.

    Åtgärden skyddar fisket – inte fisken

    HaV har själva beräknat effekterna av fyra möjliga förbudsperioder: 

    • 1 juli-31 december: 95 procent av ålen räddas. 
    • 1 juni-31 augusti samt 1 oktober-31 december: 63 procent av ålen räddas.
    • 1 maj-31 juli samt 1 oktober-31 december: 18 procent av ålen räddas. 
    • 1 januari-31 mars samt 1-oktober-31 december: ingen effekt. 

    Av dessa fyra valde alltså HaV det alternativ som inte ger något utökat skydd för ålen.

    (Förresten är ”ålen räddas” inte myndighetens ordval. De skrev ”fångsten minskar”. Precis som klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) verkar man se ålen som en näring och inte en art som ska skyddas.)

    Vilken kultur ska skyddas när havet är tömt på fisk?

    Besattheten av att “skydda kulturarvet” verkar inte veta några gränser. Men frågan är hur vi värnar kulturarvet genom att fiska slut på all ål? Snart finns inget kulturarv kvar att skydda.

    Och frågan är om det ens är Havs- och vattenmyndighetens uppdrag att bevara kultur. HaV:s uppgift är att genomföra havspolitik för att ”havet och dess naturresurser ska utnyttjas på ett hållbart sätt så att livet i vattnen bevaras”. Trist att det inte verkar gälla den sista procenten som finns kvar av ålen.

    Hur går det förresten för HaV att skydda resten av fiskbestånden? Torskbeståndet har kollapsat och nio av tio gäddor har försvunnit under 2000-talet. Sillbeståndet i centrala Östersjön har minskat med en tredjedel på bara fyra år. Och det är bara några av bestånden som visar drastiskt sjunkande siffror.

    Tur att vi skyddar kulturen i alla fall! Eller? Nej, tydligen inte det heller. På bara ett år har en fjärdedel av de småskaliga fiskebåtarna i Östersjön försvunnit eftersom fisken nu håller på att ta slut.

    För tio år sedan bytte Havs- och vattenmyndigheten namn från Fiskeriverket. Det nya namnet börjar bli allt mer passande. Med den här typen av förvaltning är vatten snart det enda som finns kvar.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.