Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Tre dagars julmat kan orsaka hela 26 kilo koldioxidutsläpp, och mängden bekämpningsmedel vill man nog inte ens tänka på. Ja, julmaten kan vara en riktig julbov, men inte alltid. SMB listar sex sätt att minska matens miljöpåverkan.

    Ett svar på varför just julmaten är en miljöbov är kopplat till att livsmedel i allmänhet har en betydande negativ miljöpåverkan. Studier visar att ungefär en tredjedel av alla växthusgasutsläpp kan kopplas till mat, vilket i sin tur kan kopplas till avskogning, markanvändning och att jorden på olika sätt försämras av metoder inom jordbruket.

    Under julen förvärras allt genom att vi konsumerar mycket mer mat än vanligt. En brittisk studie visade exempelvis att ett tredagars julfirande kan resultera i hela 650 kilo koldioxidutsläpp. Till det kommer att majoriteten av maten som säljs kommer från produktion där bekämpningsmedel använts, vilket bidrar till svåra förluster av biologisk mångfald.

    Men det finns ändå en hel del som julfirare kan göra för att minska julmatens påverkan, här listar vi sex av dem:

    1. Handla mindre mat

    Första rådet blir så klart att inte handla mer än man äter upp. Enligt organisationen Medveten Konsumtion ska man tänka extra på det här vid julen eftersom matsvinn är ett betydande problem vid julen. Gör en ordentlig handlingslista och planera väl – ett nedskalat julbord räcker längre än du tror.

    2. Släng inte mat

    Att inte slänga mat och på andra sätt undvika svinn vid julbordet skriver Livsmedelsverket om. Till deras råd hör att inte ha julmaten ståendes framme för länge så den blir dålig, att inte lägga på mer på tallriken än man orkar äta upp samt att frysa in mat som blir över. 

    3. Byt till vego

    Ju grönare, desto bättre! Så skulle man faktiskt kunna sammanfatta många studier. Och vill man inte bli helvego kan man bli delvego. Det är en populär trend, hela 58 procent av svenskarna i Food & Friends matrapport 2021 angav att de äter vegetariskt minst en gång i veckan. Du kan till exempel göra smarrig vegosill eller byta julskinkan mot griljerad rotselleri.

    4. Köp eko

    Studier visar ett tydligt samband mellan det konventionella jordbrukets användning av bekämpningsmedel och massutrotningen av insekter. För att bevara biologisk mångfald är alltså ekologiskt helt klart att föredra, och vissa studier visar även att eko är bra för klimatet eftersom det gynnar mikrober som i sin tur bidrar till att binda kol.

    Men det finns också tecken på att viss ekologisk mat inte alltid gynnar klimatet, eftersom ekoodlingar kräver större markarealer än konventionellt odlad mat. Dock, genom att välja ekologiska varor kan man dessutom undvika att exempelvis bidra till annan typ av ohållbar livsmedelsproduktion som icke-certifierad palmolja, överfiske eller dålig djurhållning. Särskilt viktigt är det att välja eko när livsmedel ofta är mycket besprutade, exempelvis julfavoriter som russin, kaffe, ananas och citrusfrukter.

    5. Hör av dig till din butik

    Dagligvaruhandeln har ett stort ansvar att erbjuda varor som både är okej för miljö och plånbok. Be din lokala mataffär ta in mer ekologiskt och vego inför jul.

    6. Bonustips med varningsflagg – leta närodlat

    Närodlat är kanske det som marknadsförs mest så här års, men dess miljönytta kan diskuteras. Enligt forskare vid SLU skiljer sig miljönyttan väldigt mycket åt beroende på produktionssätt och transport. Konsumentverket menar till och med att närodlat inte säger något om varans miljöpåverkan.

    Däremot kan småskalighet göra att det blir lättare för en konsument att veta var livsmedlet kommer ifrån. Fast ja, hur mycket vet vi egentligen om hur produkterna från den lokala torghandlaren producerats? Kanske inte jättemycket, och just därför är närproducerat ett gult kort om produktionsmetoderna är osäkra – för miljön är det bäst att prioritera mat som är vego, eko och inte slängs.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.