Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Hemlösa rekryteras för saneringsarbetet i Fukushima

  De japanska myndigheterna har dålig kontroll över de hundratals företag som man varit tvungen att anlita som en följd av kärnkraftsolyckan 2011. Något som gjort att kriminella grupper nu ser en möjlighet att tjäna stora pengar.
  I ett längre reportage från nyhetsbyrån Reuters framgår hur hemlösa människor i Japan utnyttjas i saneringsarbetet efter kärnkraftsolyckan i Fukushima. De rekryteras exempelvis på tågstationer och utlovas minimilön, men ofta blir det inga pengar kvar när boende- och matkostnader dragits av.
  Tre år efter jordbävningen och den efterföljande tsunamin som ledde till kärnkraftsolyckan i Fukushima är saneringsarbetet långt ifrån klart. Planen var att det skulle vara färdigt i mars 2014, men nu pratas det om förseningar på två till tre år. Reuters skriver:

  That means many of the more than 60,000 who lived in the area before the disaster will remain unable to return home until six years after the disaster.

  Ett av problemen som visat sig uppstå i samband med den storskaliga saneringen är att myndigheterna har dålig kontroll över vilka det är som egentligen utför jobbet. Någon officiell siffra finns inte, men enligt Reuters egen undersökning så är det 733 företag som på uppdrag av landets miljödepartement nu utför arbete i tio av de mest kontaminerade städerna samt på en väg norr om Fukushima. Och bland dessa företag finns det gott om kriminella grupper som agerar.

  Below these official subcontractors, a shadowy network of gangsters and illegal brokers who hire homeless men has also become active in Fukushima. Ministry of Environment contracts in the most radioactive areas of Fukushima prefecture are particularly lucrative because the government pays an additional $100 in hazard allowance per day for each worker.

  Enligt Reuters så har regeringen en budget på runt 35 miljarder US-dollar för saneringsarbetet.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra