Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  00-talet det varmaste årtiondet som uppmätts

  00-talet blev rekordvarmt och den globala temperaturen ökar dessutom snabbare än vad som tidigare uppmätts, det visar en ny rapport av Världsmeteorologi-organisationen.

  Under det förra årtiondet slogs en rad rekord, nio av de tio åren tillhörde de tio varmaste som uppmätts. I genomsnitt var temperaturen 0,21 grader högre än under 90-talet, vilket är den största ökningen mellan två årtionden sen mätningarna började. Det allt varmare klimatet har bland annat lett till en snabb avsmältning,

  isen från glaciärer och runt polerna smälter just nu bort betydligt snabbare än de gjorde under 1900-talet. Resultatet har bland annat blivit att havsnivån stigit dubbelt så snabbt det senaste decenniet jämfört med förra århundradet. Världens havsnivå är nu ungefär 20 cm högre än den var 1880.

  temperatur
  WMO

  Andra effekter är ökad nederbörd, årtiondet var det näst blötaste sen mätningarna började. Detta leder i sin tur till ökad översvämningsrisk, antalet döda i översvämningar har dock minskat det här decenniet, tack vare bättre varningssystem. Däremot mer än tjugofaldigades antalet döda i värmeböljor, främst på grund av värmeböljorna 2003 i Europa och 2010 över Ryssland. Som helhet dog 370 000 som direkt konsekvens av extrema väderhändelser, men i de siffrorna ingår exempelvis inte människor som tvingats flytta på grund av torka, eller som insjuknat när dricksvattnet blir smutsigt efter en översvämning, siffrorna av de som påverkats är alltså betydligt många fler.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.