Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Föroreningar i mark och vatten innebär att 800 miljoner barn riskerar bestående hjärnskador. Det visar en ny rapport av Unicef, som avslöjar att en tredjedel av världens barn har blyvärden som överskrider farliga gränser.

    Blyförgiftning har länge varit ett välkänt problem, särskilt i fattiga länder. Många minns till exempel rättsfallet Blybarnen, där chilenska bybor stämde det svenska gruvbolaget Boliden för att ha dumpat 20 000 ton blykontaminerat avfall på 80-talet. Men den nya studien visar att den globala utbredningen av blyförgiftade barn är många gånger större än man tidigare känt till.

    I den nya rapporten, som tagits fram av FN:s barnfond Unicef och organisationen Pure Earth, framkommer att blyvärdena hos en tredjedel av världens barn – nära 800 miljoner – överstiger fem mikrogram per deciliter blod. Det är samma gräns som gäller när förgiftning bör åtgärdas. Ungefär hälften av de drabbade barnen lever i sydöstra Asien.

    Blyförgiftning är särskilt farligt för barn under fem år, som riskerar att få permanenta hjärnskador. Tidig exponering för bly kan också leda till inlärningssvårigheter och problem med den mentala hälsan, vilket på sikt leder till ökad kriminalitet och social orättvisa, menar rapporten.

    Rapporten slår fast att osäker återvinning av blybatterier är en av de största orsakerna till blyförgiftning hos barn. I låg- och medelinkomstländer har kombinationen av ökat antal fordon och bristande regler för batteriåtervinning lett till att mer än hälften av batterierna återvinns på direkt säkerhetsfarliga vis.

    Många barn förgiftas också av blyläckage från vattenledningar, gruvindustri och blybaserade färger. Blyet kan även komma från matförpackningar, mediciner, smink, leksaker och andra produkter.

    Nu vill Unicef se omedelbara åtgärder för att motverka massförgiftning hos en hel generation barn. Framför allt handlar det om att skapa system för att upptäcka och följa upp redan drabbade. Det behövs också folkbildning och uppmärksamhet om farorna. Unicef menar också att statliga satsningar och lagstiftning för säker batteriåtervinning och hantering av produkter måste införas.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.