Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    En ny studie visar att en femtedel av världens länder riskerar ekosystemkollaps. Det är inte bara katastrofalt för människor, djur och natur, utan kan även bidra till betydande ekonomiska förluster.

    För några veckor sedan meddelade FN att världen inte når ett enda av målen för bevarandet av vår biologiska mångfald. FN-rapporten slår fast att det är av största vikt att bevara och återskapa ekosystem inte bara för djur, natur och en förstärkt resiliens mot kommande klimatkatastrofer, utan även för att behålla en intakt ekonomi.

    Nu visar en ny studie av återförsäkringsbolaget Swiss Re att en femtedel av världens länder riskerar att förlora sina ekosystem på grund av den drastiska minskningen av biologisk mångfald och förstörelsen av dess livsmiljöer.

    De länder som bedöms vara i riskzonen har en areal på över 30 procent ömtåliga ekosystem. I toppen av listan hittas Australien, Israel och Sydafrika, rapporterar The Guardian. Länder som Indonesien och Brasilien bedöms fortfarande ha stora intakta arealer av ekosystem, men ligger ändå i riskzonen på grund av ett starkt ekonomiskt beroende av naturresurser.

    Swiss Re har analyserat världens ekosystem i relation till ländernas ekonomiska beroende av dem och kommit fram till att mer än hälften av den globala BNP:n hänger på att ekosystemen hålls högfungerande.

    Analysen är skapad för att underlätta riskbedömning för företag, men enligt Swiss Res forskningschef Jeffrey Bohn kan den även användas för att företag ska ta större hänsyn till ekosystem och biologisk mångfald.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.