Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    GW sågar säkerheten på svenska kärnkraftverk

    I februari förra året sa en hel enhet på 14 personer upp sig som var specialutbildade att bland annat skydda Forsmark. Ett halvår senare gjorde aktivister från Greenpeace en aktion för att testa säkerheten på kärnkraftverket vilket visade på stora säkerhetsbrister. Den nya enheten som är tillsatt utbildas inte i samma omfattning inför allvarliga händelser, utan Stockholmspiketen ska undsätta i de svårare fallen. Kritik har riktats mot polisens beredskap och fallet tas nu upp i ”Veckans brott” där Leif GW Persson visar litet förtroende för skyddet av våra kärnkraftverk.

    ”Våra kärnkraftverk tillhör ju de allra mest, tio-topplistan, kritiska skyddsobjekten vi har. De här från Greenpeace är ju hyggligt folk, men om vi nu antar att de som hade tagit sig in där kom från al-Qaida eller någon sådan här organisation hade det ju kunnat ta en ända med förskräckelse. För att det finns ju massa svaga punkter i uppbyggnaden av ett kärnkraftverk som kan utlösa följdreaktioner och i värsta fall och till sist resultera i ett reaktorhaveri”, säger GW.

    Erik Steen, länspolismästare i Uppsala, menar att säkerheten inte försämrats på Forsmark:

    ”Generellt sett tror jag säkerheten på svenska kärnkraftverk är god, och den är väl så god som man bestämt att den ska vara”

     Säkerheten – en kostnadsfråga

    På frågan om polisen idag kan skydda Forsmark svarar GW att han har väldigt svårt att tro det. Under en liknande aktion Greenpeace gjorde under 2010 var aktivisterna fångade efter några timmar, men gjorde då inte samma ansträngning att gömma sig. Steen menar att det är svårare att fånga människor som gömmer sig till skillnad från att låter sig bli tagna vilket var anledningen till att det tog sju timmar att få ut den sista aktivisten från det avspärrade området och 38 timmar från Forsmarks bevakade område. På detta svarar GW att terrorister nog skulle agerat på samma sätt.

    GW menar att säkerhetsbristen går att åtgärda men att man får göra en kostnadsberäkning: risken för skada gånger skadans storlek. Han tycker att en fråga vi måste ställa oss är när lönsamheten i kärnkraften går förlorad då även en mycket låg sannolikhet av ett attentat mot verksamheten kan göra att vi hamnar i en stor ekonomisk och mänsklig förlust.

    SMB rapporterade tidigare i veckan om att Forsmark söker en haveriansvarig.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.