Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    100 miljarder plastpåsar om året – nu vill EU minska användningen

    Foto: Anders Hellberg

    Många av plastpåsarna hamnar i naturen.
    I onsdags sa Europaparlamentet sitt om EU-kommissionens förslag som handlar om att minska antalet plastpåsar i EU. Varje år sätts runt 100 miljarder plastpåsar ut på den europeiska marknaden, och runt åtta miljarder av dessa tros sluta som skräp i naturen.
    I ett pressmeddelande från EU-parlamentet framgår att parlamentets ledamöter vill att förbrukningen av de vanligaste plastpåsarna minskas med minst 80 procent fram till år 2019. Detta kan ske genom skatter, avgifter, förbud eller reklamregler. Omröstningen var dock bara första läsningen av lagförslaget och de politiker som väljs in i parlamentet i slutet av maj kommer få ta över frågan.
    Margrete Auken från Danmark, som sitter i den gröna gruppen och som lett arbetet med reglerna, säger i pressmeddelandet: ’
    – Att snabbt fasa ut plastpåsar är en lätt lösning på det svåra problemet med plastavfall i naturen.
    När Dagens ETC nyligen skrev om Systembolaget som varje år säljer 86 miljoner plastpåsar i Sverige – påsar som ofta hamnar i naturen – framgick att det svenska statliga bolaget inte har något mål alls om att minska antalet sålda plastpåsar. Inte heller arbetar Systembolaget konkret med att förebygga eller förhindra att påsarna hamnar i naturen.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.