Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Nya siffror visar vart de fossila bränslena måste stanna under jord

    Foto: Public domain

    82 procent av världens kolreserver, 49 procent av världens gasreserver och 33 procent av världens oljereserver– så mycket måste stanna kvar under mark för att kunna nå tvågradersmålet enligt ny studie från University College London.

    För att klara tvågradersmålet måste användningen av fossila bränslen minska. Sedan tidigare har det varit känt att det finns ungefär tre gånger så många funna fossila reserver  än vad som är möjligt att bränna för att klara tvågradersmålet.

    Den nya studien, som publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Nature, har räknat på olika länders reserver och hur mycket som går att ta upp och fortfarande klara tvågradersmålet. Studien presenteras i en längre artikel i The Guardian och professor Paul Ekins, som varit med och genomfört studien, säger till The Guardian

    2013 la oljebolagen 670 miljarder dollar på att hitta nya olje- och gasreserver. Man kan fråga sig varför de gör det när det finns fler kända reserver som kan brännas idag än vad som är möjligt om vi ska klara tvågradermålet. Investerarna borde känna att pengarna blir bättre använda om de går till att utveckla energikällor med låg klimatpåverkan.

    Kolet har störst klimatpåverkan och av världens totala reserver måste 82 procent stanna kvar under mark för att klara tvågradersmålet. Studien föreslår att mer än 90 procent av Rysslands, USAs och Australiens reserver ska förbli orörda och för Kina och Indien gäller det 66 procent av kolreserverna.

    Nya typer av fossila bränslen som skiffergas och oljesand måste också minska. Studien visar att viss skiffergasutvinning går att ha, men att 80 procent av USAs, Kinas, Indiens samt Afrikas och mellanösterns reserver måste stanna kvar under mark. Kanadas oljesandsutvinning måste falla till ”negligerbara” nivåer efter 2020.

    Av de globala reserverna kan hälften av världens gasreserver brännas, även om studien påpekar att det finns stora regionala skillnader. Mellanösterns och Rysslands enorma reserver kräver att mycket stannar kvar under mark, medan USA och Europa kan ta upp 90 procent eller mer för att fasa ut användningen av kol i storstäderna.

    Endast 33 procent av all världens olja måste förbli orörd, men studien påpekar att det innebär att ingen olja eller gas ska tas upp från Arktis – och att mellanöstern måste lämna 260 miljarder fat under mark. Det är lika mycket som Saudiarabiens totala oljetillgångar.

    Att försöka lösa problemen med utsläpp från bränslena med koldioxidinfångning och lagring (CCS) kopplat till kraftverket, som man till exempel gjort i Boundary Dam i Kanada, gör ”överraskande liten skillnad” för hur mycket av kol, gas eller olja som kan förbrännas, visar studien.

    Om världen fortsätter att försöka nå tvågradersmålet kommer avkastningen från fossila bränslen att minska. Den som vill göra vinst bör investera i förnybar energi enligt Michael Jakob, klimatförändringsekonom vid Mercator Research Institute on Global Commons and Climate Change i Berlin.

    Stora summor står på spel, men inte bara för förlorarna utan också för vinnarna. Vissa tillgångar kommer att minska i värde och andra kommer att öka i värde, som energiproduktion i sol, vind och biomassa.

    För att hamna under en tvågradersökning ser dock siffrorna lite annorlunda ut. Bloggen Carbonbrief menar att 88 procent av kolreserverna, 52 procent av gasen och 35 procent av oljan måste stanna kvar under mark.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.