Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Tomas Kåberger föreslås gå in i Vattenfalls styrelse

    Men inga nya besked från regeringen om hur man ser på en försäljning av energibolagets brunkolsverksamhet.

    I ett uttalande från regeringen som skickades ut under tisdagskvällen skriver närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att regeringen har beslutat att ta initiativ för att säkerställa att Vattenfalls styrelse har god kompe­tens inom förnybara energisystem.

    Utvecklingen av energimarknaden och även utmaningen att nå bolagets strategiska hållbarhetsmål i en tid av förändring ställer höga krav på ökad kunskap om energisektorn, teknikförståelse och nytänkande inför omställning. Staten som ägare har beslutat att nominera två nya ledamöter till Vattenfalls styrelse.

    Den ena personen är Viktoria Bergman, med en bakgrund i bland annat Eon, och som av regeringen beskrivs ha ”haft ansvar för hållbarhet, ägarstyrningsfrågor, kommunikation och affärsutveckling i företag inom energisektorn, den tunga industrin och konsumentsektorn”.

    Den anda personen är Tomas Kåberger, professor i industriell energipolicy vid Chalmers tekniska högskola och ordförande i Japan Renewable Energy Foundation, samt före detta generaldirektör för Energimyndigheten.

    När det gäller Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland som bolaget vill sälja, vilket mött kritik av bland annat Greenpeace och Vänsterpartiet, skriver Mikael Damberg och Per Bolund:

    Processen med en ny ägarstruktur för brunkolsverksamheten bedrivs av Vattenfall och är ett ansvar för bolagets styrelse och ledning. Vår uppfattning är att ägaren kan ta ställning till en affär om Vattenfalls brunkolsverksamhet först när den presenteras. Som före­trädare för staten som ägare till Vattenfall kommer regeringen att noggrant följa utvecklingen av processen.

    Om det blir aktuellt för Vattenfall att genomföra en avyttring som omfattar stora värden, är det styrelsens ansvar att ta initiativ till en s.k. ägarsamordning, som syftar till att nå ett ställnings­tagande som såväl styrelse som ägare kan ställa sig bakom. I dagsläget finns det ingen sådan ägarsamordning att ta ställning till. För det fall att det blir aktuellt, är det rimligt att vi informerar riksdagens näringsutskott när frågan om en ägarsamordning har kommit in.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.