Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    80 procent av maten som slängs skulle kunna ätas

    Enligt en rapport publicerad i tidskriften Environmental Research Letter kan mycket av den mat som slängs i EU egentligen konsumeras. 

    22 miljoner ton årligen, det är mängden mat som slängs i EU årligen enligt en rapport som nyligen publicerats. Studien gjordes i Storbritannien, Nederländerna, Rumänien, Finland, Tyskland och Danmark mellan åren 1996-2005.

    Närmare 80 procent av den mat som slängdes var egentligen möjlig att äta. Framförallt ratas produkter vars bäst-före-datum passerat eller inte når upp till rätt standard vad gäller färg och form.

    På sätt och vis är det bra att det här svinnet är möjligt att undvika, eftersom det betyder att vi kan göra något åt saken, säger Davy Vanham, från JRC som lett forskningsarbetet i NyTeknik.

    Matsvinnet tär inte enbart på naturen genom den energi som krävs vid förbränning, utan det krävs även stora resurser för att producera maten, som vatten och kväve, vilket belastar naturens resurser negativt. Framförallt är det frukt, grönsaker och spannmål som kasseras enligt rapporten.

    En stor andel mat är fortfarande ”bra” men kastas när den passerar bäst-före-datum, förklarar Davy Vanham.

    Vill du ha tips på hur du kan minska ditt eget matsvinn, läs här och här.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.