Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Chile inrättar marint naturreservat runt Påsköarna

    Chiles president Michelle Bachelet tillkännagav i måndags att ett område nästan lika stort som landets yta ska bli en fristad för havets djur. Reservatet skulle därmed bli världens tredje största marina naturreservat.

    Just nu väntar regeringen på ett godkännande av Påsköarnas ursprungsbefolkning, Rapa Nui. De försörjer sig till stor del på fiske, vilket är anledningen till att kustnära fiske kommer att fortsätta vara tillåtet inom reservatets gränser. Genom att ge detta tillstånd minskar risken för illegalt fiske, menar Chiles regering, något som annars är ett stort problem i de marina naturreservaten världen över.

    I och med beslutet tar Chile upp kampen om att instifta världens största marina naturreservat. Hittills leder England med ett planerat reservat vid Stillahavskolonin Pitcairnöarna. Reservatet är mer än tre gånger så stort som själva Storbritannien. Även Nya Zeeland planerar ett marint reservat dubbelt så stort som det som nu ska inrättas i Chile.

    På fyrtio år har hälften av havets fiskar och fåglar försvunnit. Katastrofen är ett resultat av flera samspelande faktorer, såsom försurning till följd av klimatförändringarna och giftiga utsläpp. Den enskilt största orsaken är dock det hämningslösa överfisket. Flera miljöorganisationer och globala ledare menar att de marina reservaten utgör viktiga steg mot att skydda havets fiskebestånd, som är livsviktigt för planeten likaväl som för vår framtida matsäkerhet.

    Den stora Chilenska naturskyddsorganisationen Oceana är positiv till beslutet:

    Genom att skapa ett så stort reservat blir Chile världsledande inom marint naturskydd, säger Alex Muñoz, ordförande i Oceana.

    Alla miljöorganisationer stämmer dock inte in i ovationerna. Organisationen MODEMA är en av flera som riktar skarp kritik mot regeringen, som samtidigt tillåter den giftiga gruv- och skogsindustrin att expandera på platser som är skyddade för sin biologiska mångfald. Ett exempel är hur området runt Isla Choros och Isla Damas, som är hem åt åttio procent av världens Humboldtpingviner, samt delfiner, sköldpaddor och flera sorters valar, får stå tillbaka för en järn- och koppargruva.

    Beslutsprocessen är inte oproblematisk, Påsköarna har tidigare avvisat förslaget med hänvisning till sin självbestämmanderätt.

     

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.