Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Rockström: Att fasa ut kolet är vår uppgift No 1

    Nödvändigt för att världen ska ha en chans att undvika klimatkris, menar chefen för Stockholm Resilience Centre.

    Debatten om vad som ska hända med Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet fortsätter. Supermiljöbloggen har tidigare rapporterat om den artikel som Johan Rockström, Naomi Klein och Bill McKibben nyligen skrev tillsammans i SvD Näringsliv, där de uppmanade den svenska regeringen och riksdagen att stoppa en försäljning av brunkolet och i stället börja avveckla verksamheten.

    I en replik kort därefter skrev Per-Olov Johansson och Bengt Kriström, professor emeritus vid Handelshögskolan i Stockholm respektive professor vid SLU och forskningsledare vid CERE i Umeå​, att en sådan åtgärd inte skulle spela någon roll för klimatet på grund av hur EU:s utsläppshandelssystem (EU ETS) är uppbyggt. I artikeln går att läsa:

    Det vi kan åstadkomma genom att stoppa Vattenfalls tyska kraftproduktion är helt enkelt att andra utsläppskällor inom EU ETS ökar sina utsläpp.

    Per-Olov Johansson och Bengt Kriström frågar sig i artikeln också om Johan Rockström ”är omedveten om hur EU ETS fungerar”, men Rockström svarar nu i en slutreplik att han menar det här är ”ett klassiskt exempel på ekonomiskt stilleståndstänkande”. Han förklarar det bland annat så här:

    ETS har i princip kollapsat (priset på utsläppen är löjligt låga < 10 Euro/ton CO2), vilket inte enbart beror på att politiker utfärdat för stora volymer utsläppsrätter, utan även på att utsläppen i EU minskar. Varför? För att teknologi och ekonomi gör det mera lönsamt att övergå till förnybar energi. Det innebär att om Vattenfall skapar ett ytterligare överskott (genom att inte utnyttja sina 60 miljoner ton CO2-rättigheter inom EU ETS) behöver det inte alls innebära att utsläppen poppar upp någon annanstans. Tvärtom. Det är snarare så att outnyttjade utsläppsrätter kvarstår som outnyttjade. Statistik ger stöd för denna slutsats. De senaste 10 åren har utsläppen inom EU ETS-systemet minskat med över 250 miljoner ton CO2 per år, vilket resulterat i växande överskott av outnyttjade utsläppsrätter. Vattenfall skulle kunna öka detta överskott med ytterligare 60 miljoner genom att fasa ut den tyska brunkolen. Trenden är dock ett växande överskott. En större utsläppsbubbla innebär inte större utsläpp.

    Johan Rockström menar dessutom att de klimatmål som världens länder enades om i Paris i december förra året innebär att kolanvändningen måste fasas ut snabbt över hela världen, vilket rimligen innebär att en region som EU måste gå före.

    Sverige och Tyskland, liksom EU i övrigt, har skrivit på Parisavtalet (att minska utsläppen till noll 2040-2060 för att nå 1,5-2 grader C som maximal global smärtgräns i temperaturökning). Det kräver en mycket snabb urfasning av kolkraft i världen. Faktum är att urfasning av kol är vår uppgift No 1. Inget är lättare, inget är mera attraktivt, och inget är mera nödvändigt för att ha en chans att undvika klimatkris.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.