Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    ”Vi kan inte ens föreställa oss hur det är att leva utan rent vatten”

    Foto: Oscar Segerström. Wateraids styrelse och anställda. Foto: Oscar Segerström

    Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare för WaterAid Sverige, om FN:s globala mål för hållbar utveckling, och vad man själv kan göra för att bidra till att målen ska kunna nås.

    Världens länder enades förra året under FN:s flagg om 17 globala mål för hållbar utveckling. Sammanlagt finns 169 olika delmål, och siktet är inställt på att nå dem senast år 2030.

    Professor Johan Rockström har i en intervju med Svenska dagbladet efterlyst en ”nationell folkbildningskampanj” om målen i Sverige. Han har sagt till tidningen:

    – Går man ut på gatan är det knappt en kotte som vet vad utvecklingsmålen är för något. Trots att det är den viktigaste agendan som finns i världen för att säkra vår långsiktiga välfärd.

    Supermiljöbloggen vill förstås hjälpa till. Därför har vi valt att fråga människor från en rad olika håll i samhället hur de ser på arbetet med målen.

    ________________

    I dag har turen kommit till Cecilia Chatterjee-Martinsen.

    Vad jobbar du som?

    – Jag jobbar som generalsekreterare för WaterAid Sverige, den svenska delen av en internationell organisation som arbetar för att alla människor överallt ska få tillgång till rent vatten, sanitet och hygien, något som är helt avgörande för att kunna utrota den extrema fattigdomen. WaterAid arbetar praktiskt i 26 länder för att människor ska få hållbar tillgång till rent vatten och sanitet, men viktigast av allt är kanske vårt påverkansarbete som sker på global, nationell och lokal nivå. WaterAid var exempelvis väldigt engagerade i arbetet för att vatten och sanitet skulle få ett eget mål inom de globala målen, vilket också lyckades i och med att mål 6 är tillägnat dessa grundläggande mänskliga rättigheter.

    Om du bara får välja ett mål eller ett delmål som du vill lyfta fram lite extra, hur är det formulerat och varför väljer du det?

    – Jag väljer självklart mål 6, rent vatten och sanitet, eftersom det är så avgörande för oss alla att ha rent vatten i våra dagliga liv och för att det här målet är så viktigt för att nå de andra globala målen. För hur ska alla människor kunna leva hälsosamma liv så länge 40 procent av sjukhusen i låginkomstländer saknar rent vatten? Hur ska flickor kunna få en utbildning så länge varannan skola i låginkomstländer saknar rent vatten och toaletter vilket tvingar flickor att hoppa av när de får mens? Hur ska länder kunna lyfta sig ur fattigdom så länge hälften av alla sjukhussängar är upptagna av patienter som blivit sjuka av smutsigt vatten och bristande sanitet?

    – Rent vatten, toaletter och hygien är så självklart för oss här i Sverige att vi inte ens kan föreställa oss hur det är att leva utan detta. Men faktum är att över 650 miljoner människor saknar rent vatten, något som leder till att 900 barn dör varje dag. Det positiva är att det faktiskt går att förändra. Det är fullt möjligt att uppnå mål 6 och se till så att alla människor får tillgång till rent vatten och sanitet till år 2030, men då måste mer göras. Vi arbetar dagligen för att regeringar, företag och organisationer ska prioritera frågan och öka takten, och vi arbetar ständigt för att uppmärksamma hur viktigt rent vatten och sanitet är för all utveckling. Därför väljer jag att lyfta just mål 6, för vi måste alla arbeta tillsammans för att kunna skapa en värld där alla människor har rent vatten och sanitet.

    Om man är en person som kanske inte har järnkoll på alla 17 mål och 169 delmål, men som ändå vill bidra till att målen ska kunna nås, har du något tips på vad man då kan börja med att göra?

    – Det första du kan göra är att läsa på och sprida information om målen i ditt nätverk. Det är såklart omöjligt att vara expert på alla mål så därför gäller det att hitta ett område eller en fråga som du brinner för, som du känner är extra viktig just för dig. Om det är just rent vatten och toaletter du brinner för så finns det flera olika saker du kan göra.

    – Påverka politiskt. Är du engagerad i något politiskt parti, eller känner att något parti ligger dig extra nära? Kolla upp och fråga hur just de jobbar med internationella frågor i allmänhet och vatten och sanitet i synnerhet.

    – Extra viktigt är det såklart att försöka påverka den svenska regeringen, och just nu skulle vi vilja se att alla som bryr sig om vattenfrågorna hör av sig till regeringen för att uppmana dem att prioritera vatten och sanitet i den svenska utvecklingspolitiken. När målen skrevs under i september 2015 höll Stefan Löfven ett tal på Global Citizens Festival i New York, där han lovade att Sverige ska stötta insatser för att 60 miljoner människor ska få tillgång till sanitet till år 2030. Ett fantastiskt löfte som Sverige måste förverkliga, men där vi fortfarande väntar på besked om hur det ska gå till.

    – Påverka företag och/eller din arbetsplats. Företag har en stor roll att spela för att de globala målen ska kunna uppnås. Prata gärna på din arbetsplats om hur just ditt företag kan medverka till att målen uppfylls.

    – Engagera dig. Hitta en organisation som du tycker arbetar bra med de frågor du brinner för. Att stötta en organisation kan innebära allt från att skänka pengar till att engagera sig som volontär, eller genomföra en egen insamling.

    __________________

    Läs mer:

    Mål 6: Säkerställa tillgång till och hållbar vatten- och sanitetsförvaltning för alla.

    Tidigare artiklar i serien:

    13/6 Karolina Skog (MP): ”Politiker på alla nivåer i samhället har ansvar att koppla samman sina beslut med de globala målen”

    16/6 Mattias Goldmann, Fores”Börja med det som är enkelt, kul och lönsamt”

    18/6 Nina Ekelund, Hagainitiativet: ”Samarbete är avgörande för att lyckas med de globala utmaningarna”

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.