Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    23 procent av världens flodfiskar utrotningshotade

    Foto: Cock-Robin från Pixabay Foto: Cock-Robin från Pixabay

    I en ny forskningsstudie har det undersökts hur fiskarter som lever i floder påverkats av mänsklig aktivitet. Resultatet är nedslående, hela 23 procent av de fiskarter som lever i floder riskerar att bli utrotade. 

    SMB har tidigare rapporterat om att stora mängder antibiotika återfunnits i floder och att en stor del av plasten i haven tillkommit från tio kraftigt förorenade floder. Samtidigt finns vetskapen om att hela 18 000 fiskarter är beroende av floder för sin överlevnad. Enligt en ny global studie riskerar nu nära en fjärdedel av dem att utrotas på grund mänsklig aktivitet. 

    Studien visar att mer än 86 procent av de undersökta floderna hade drabbats negativt av mänsklig aktivitet i form av till exempel industrier. I ungefär hälften av floderna var skadorna mycket omfattande. 

    Ett stort problem som tas upp i studien är den minskande biologiska mångfalden, det vill säga att fiskarterna homogeniserats. Det här innebär att fler arter liknar varandra och att det finns färre specialiserade arter. Det beror bland annat på att människor tillfört icke-infödda arter i floderna och som förändrat flodens ekosystem.

    Det finns även svenska studier med liknande resultat. Till exempel visar en studie från Stockholms universitet hur de hundratusentals fåglar och miljontals fiskar som satts ut i naturen för att gynna jakt och fiske lett till minskad biologisk mångfald i Sverige. Det här går emot de mål som miljöorganisationer satt om att bevara 30 procent av de naturliga livsmiljöerna till 2030.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.