Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  28 biljoner ton av jordens isar har smält sedan 1994

  Foto: Pexels - Jaymantri

  Genom att studera satellitbilder från 1994 fram till 2017 kan brittiska forskare visa att 28 biljoner ton is har försvunnit från jordens yta. Satellitbilderna har tagits av glaciärer i Sydamerika, Asien, Kanada och andra regioner; samt havsis och isflak i Arktis, Antarktis och på Grönland. Forskarnas slutsats är att alla regioner har förlorat en oroväckande mängd is, och fortsätter att göra så.

  28 biljoner is motsvarar hela Storbritanniens landyta täckt med ett 100 meter högt istäcke. Forskarna säger att mängden motsvarar det som förutspåtts av FN:s klimatpanel IPCC som ett värsta scenario. Forskarna beskriver mängden förlorad is som ”häpnadsväckande” och varnar för att detta pekar på att havsnivåerna kommer att öka som resultat av de smältande isarna. Vid slutet av det här århundradet beräknas den globala havsnivån ha stigit med en meter, något som professor Andy Shepard, chef för Leeds universitetets avdelning för observation av polcirkeln, säger till The Guardian kan få stora konsekvenser för migration:

  För att sätta det i ett sammanhang innebär varje centimeter som havsnivån stiger att miljoner personer tvingas flytta.

  Forskarna varnar också för att den stora mängden smältande isar innebär att planetens förmåga att reflektera solstrålning tillbaka till rymden minskar. När den vita isen försvinner framträder jordens mörka ytor som absorberar mer värme, vilket ytterligare ökar uppvärmningen av planeten.

  Det kalla sötvattnet som rinner från isarna kan dessutom rubba den biologiska hälsan i Arktis och Antarktis vatten, samtidigt som förlusten av bergsglaciärer leder till vattenbrist för lokala samhällen som är beroende av sötvattenkällorna.

  Det finns nästintill inga tvivel om att majoriteten av jordens förlorade isar är ett direkt resultat av global uppvärmning, konstaterar forskarna i sin granskningsstudie.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra