531 forskare i nytt upprop: ”Sänk utsläppen nu!”
Det vore ett monumentalt svek av regeringen att fortsätta med en politik som ökar utsläppen av koldioxid. Det skriver nu hundratals forskare i ett debattinlägg.
– Vi kan inte bara sitta och vänta när inget händer, säger professor Line Gordon, en av de 531 undertecknarna, i en kommentar till SMB.
Uppropet publiceras i Aftonbladet och Dagens Samhälle under torsdagen. Det har samma tema som de stora upprop från forskarsamhälle och näringsliv och som förekommit under det senaste halvåret, se exempel här och här.
Budskapet är att de svenska ledande politikerna i regering och riksdag måste ta sitt ansvar för den allt mer akuta klimatfrågan. Alltså prioritera en politik som genererar snabba utsläppsminskningar.
Den nuvarande regeringens politik – lägre drivmedelsskatt, sänkt reduktionsplikt, bibehållna reseavdrag för bilpendlare och en rad andra förändringar – innebär det rakt motsatta.
Och utan tvivel har veckans inlägg från en stor del av det svenska forskarsamfundet ett ännu något högre tonläge, jämfört med tidigare:
Sverige har inte bara tappat fart i omställningen. Vi har i själva verket ökat takten i utsläppen. I vårt förra upprop skrev vi forskare att vi är förtvivlade och arga. Det är den rimliga responsen när vi står inför en massiv kris men ignorerar forskningen om hur krisen kan hanteras. Fortsätter det i samma riktning blir sveket från er ledare monumentalt. Domen blir hård; ni kan inte säga att ni inte visste, dundrar man mot regeringen Kristersson.
Till SMB säger Line Gordon, chef för Stockholm Resilience Centre, att forskarnas frustration hela tiden ökar när läget är så akut. Hon är personligen mycket oroad över situationen, och betonar att det hårda omdömet över regeringen också var framträdande i Klimatpolitiska rådets rapport nyligen.
”Samhället i övrigt hyser oro för klimatläget”
Hon anser inte att intresset för klimatfrågan svalnat i samhället i övrigt på samma sätt som i politiken.
– Nej, om vi ser till näringslivet är det ju uppenbart att många företagare efterlyser klimatåtgärder från politiken. Min upplevelse är att det är fler i samhället som är bekymrade idag, medan politiken står och stampar.
Debattinlägget tar också upp det faktum att regeringen själv i ett inlägg på DN-debatt precis vid årsskiftet utlovade en stor hearing om klimatet med olika samhällsaktörer, som skulle hållas någon gång före sommaren. Inget har dock hörts sedan dess, trots påstötningar, vilket SMB berättat om.
Inbjudningarna är ute, påstår ministern
Så sent som i början av april gjorde klimatminister Romina Pourmokthari (L) ett märkligt påstående på presskonferensen om Klimatpolitiska rådets årsrapport. ”Inbjudningarna är ute” sa hon på en direkt fråga om hur det blir med regeringens utlovade klimatkonferens.
Inga av de 530 forskarna har dock fått någon ännu, skriver de nu.
Vilken tolkning gör då Line Gordon av att detta stora möte knappast kommer att hållas som utlovats?
– Min tolkning är att regeringen prioriterar klimatfrågan för lågt. Och det är otroligt oroande.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till