Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Stor miljöpåverkan från nya mobiler

  Foto: Adrianna Calvo / Pexels

  Utbyggnaden av det nya snabba mobilnätet 5G är på frammarsch. Trots bättre energieffektivitet riskerar 5G att leda till större energibehov och förbrukning av konfliktmineraler.

  De stora telekomaktörerna satsar stort på 5G-teknik. För en månad sen lanserade Tele2 det första 5G-nätet i Stockholm, tätt följt av Tre och Ericsson. Det finns inga vetenskapliga belägg för att 5G skulle vara farligt för hälsan. Men hur kommer det nya snabba nätet påverka energianvändningen och förbrukningen av mineraler?

  Om vi privatpersoner vill surfa supersnabbt krävs det att man har en mobiltelefon med 5G-kapacitet, vilket de allra flesta mobiltelefoner saknar i dag. Om alla 7,3 miljarder invånare på jorden skulle köpa en ny surfplatta eller mobiltelefon per år skulle nära tre miljarder ton mer koldioxidekvivalenter släppas ut. Det skulle minska tiden innan den troliga tvågradersgränsen är nådd med ett år, enligt Sveriges Radio.

  Redan idag köper 6 av 10 svenskar ny mobil trots att den gamla funkar. Många av metallerna i mobiltelefoner är så kallade ”konfliktmineraler”. De utvinns i områden i världen där pengarna från brytningen skapar kriminalitet och finansierar krig och barnarbete. En ökad omsättning av mobiltelefoner driver på utvinningen av konfliktmineraler.

  Samtidigt kan övergången till 5G energieffektivisera många tekniska processer. Det finns bland annat förhoppningar om att 5G ska göra det enklare att planera klimatsmarta och energieffektiva transporter i städer. En ökad digitalisering har också potential att exempelvis minska svinn inom jord- och skogsbruket.

  Men trots att själva hårdvaran blir mer energieffektiv ökar ändå den totala efterfrågan på större datavolymer. Energin som hela vårt IT-system, inklusive internet och alla mobilnät, står för drar ungefär ​10 procent av världens elförbrukning, som hittills baseras till ​75 procent på fossil energi. År 2025 förväntas världens serverhallar att stå för en femtedel av världens energiförbrukning.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra