Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  75 procent av klimatförändringarna beror på människan


  Forskare från Schweiz
  har visat att maximalt en fjärdedel av klimatförändringarna kan ha naturliga förklaringar
  .
  Sedan femtiotalet har genomsnittstemperaturen på jordytan ökat med mer än 0,5°C. Forskarna har analyserat balansen i värmen som tillförs och avges från jorden för att kunna separera naturliga variationer från sådana skapade av människan. Resultatet liknar resultatet från andra metoder och visar att koldioxiden från människan skulle ha inneburit ännu högre temperaturer om inte partiklarna som släppts ut hade haft en kylande effekt.
  Forskarna kommer fram till att växthusgaser har bidragit med ungefär 0,85 °C, varav ungefär hälften, 0,45 °C har vägts upp av partiklarnas kylande effekt. Den teoretiska uppvärmningen blev 0,5 °C vilket är väldigt nära den uppmätta ökningen på 0,55 °C. Enligt studien bidrar förändringar i solinstrålningen, en populär teori bland klimatskeptiker, endast till ungefär 0,07°C.
  Ett antal tester har även genomförts för att se om den senaste tiden klimatförändringar kan vara en del av jordens vanliga slumpmässiga förändringar och detta är enligt resultaten högst osannolikt.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.