Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  8.7 miljoner dog av luftföroreningar 2018

  Pixabay
  Pixabay Foto: Pixabay

  I en studie av GEOS-Chem som släpptes i veckan avslöjades att det totala dödstalet till följd av fossila utsläpp var skrämmande 8,7 miljoner människor år 2018. Det är nästan 1 av 5 dödsfall. Studien påvisar också att de länder som förlitar sig mest på fossila bränslen har högst dödstal.

  Studien är ett samarbete mellan Harvard, University of Birmingham, University of Leicester och University College London. Med hjälp av en 3D-modell har de tittat på fossila utsläpp och väder för att ta reda på hur mycket föroreningar som befinner sig på en yta motsvarande 50×60 kilometer. Deras upptäckt är chockerande men samtidigt en helt logisk följd av världens förbränningstakt av fossila bränslen.

  Ett av tio dödsfall i västvärlden sker på grund av luftföroreningar, motsvarande siffra i östra Asien är så högt som en tredjedel. Det dör fler människor på grund av luftföroreningar än det gör av cigarettrök och malaria sammanlagt. Föroreningarna leder bland annat till hjärtsjukdom, andningssvårigheter och defekter i luftvägarna, samt ökad risk för nedsatt syn och blindhet.

  Supermiljöbloggen har tidigare rapporterat att luftföroreningar dessutom kopplas samman med psykiska sjukdomar och allvarliga skador hos foster och gravida.


  Forskarna bakom studien hoppas nu att de skrämmande siffrorna ska skapa en reaktion som får makthavare att ta utsläppen på större allvar.

  Vi hoppas att vi genom att kvantifiera hälsokonsekvenserna av förbränning av fossila bränslen kan skicka ett tydligt budskap till beslutsfattare och intressenter om fördelarna med en övergång till alternativa energikällor, säger Joel Schwartz, professor i miljöepidemiologi vid Harvard, som var med och skrev studien.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.