Trots internationella överenskommelser och nationella målsättningar om att minska växthusgasutsläpp och luftföroreningar, tyder årets rapporteringar på att Sverige är på väg åt fel håll. Ökad bilanvändning, en avmattning i elektrifieringen av transportsektorn, och budgetförslag om att avskaffa flygskatten är bara några av de oroväckande trender som visar på en avtagande miljöambition.
Sverige, en gång ansedd som en pionjär inom miljöpolitik, har halkat efter och står nu inför ett kritiskt vägskäl. 2024 har det inkommit rapporter från olika håll som pekar på en oroande trend där landet rör sig bort från tidigare miljöframsteg.
I den här artikeln beskrivs fyra av årets huvudtrender i transportsektorn som är särskilt problematiska, där var och en på sitt sätt bidrar till ökade miljö- och hälsorisker.
Trend 1: Ökat bilanvändande
En rapport från Trafikverket visar att bilanvändandet dominerar och är centralt för svenskarnas resvanor. Nyligen visade dessutom en rapport från Västtrafik att bilanvändandet tenderar att öka ytterligare. Det står i direkt motsats till målet om att minska transportsektorns utsläpp med 70 procent till 2030.
Högre kostnader för kollektivtrafik kombinerat med sänkta drivmedelsskatter gör bilen till ett attraktivare alternativ för många svenskar, vilket underminerar tidigare framsteg.
Trend 2: Försvagad elektrifiering
Trots tidigare optimism syns en rejäl avmattning vad gäller försäljningen av elbilar 2024, rapporterar Mobility Sweden. För att få igång försäljningen av eldrivna fordon har organisationen förslag som kan kopplas till billig fossilfri el och tillgång till laddplatser.
Tillgång till billig fossilfri el och fler lokala och regionala laddplatser är avgörande för att åkerier ska välja ett elfordon. Om regeringen slopar skatten för el som laddas via laddbox kan ett åkeri spara nära 75 000 kronor per år och lastbil i drivmedelskostnad, säger Sofia Linder, chefsekonom hos Mobility Sweden.
Trend 3: Förslag om avskaffad flygskatt – och ökat flygande
Regeringens förslag om att avskaffa flygskatten har väckt stor uppmärksamhet, särskilt som forskning understryker behovet av minskat flygande.
Samtidigt som förslaget om avskaffad flygskatt läggs visar statistik att allt fler svenskar väljer att flyga år 2024. Det syns även i en rapport från Trafikverket vars statistik visar att särskilt utrikesflyget är en av våra dominerande och ökande trafikslag. I ljuset av det framstår förslaget att skrota skatten som ännu märkligare.
Trend 4: Minskade stöd till alternativa transportmedel
En annan oroväckande trend 2024 är att stödet för fossila transporter ökar, samtidigt som subventionerna för kollektivtrafik och andra hållbara alternativ skärs ner. Det här leder till högre priser för hållbara transportmedel och minskad tillgänglighet för allmänheten.
Denna utveckling står i skarp kontrast till Sveriges tidigare engagemang för att främja miljövänliga resealternativ.
Konsekvenser för miljö och folkhälsa
I en pågående klimatkris och hälsokris ser Sverige 2024 ut att gå i helt fel riktning. Istället för att satsa på miljö och folkhälsa, satsas det friskt på det motsatta.
Tusentals förtida dödsfall orsakas årligen i Sverige av luftföroreningar. Dessa föroreningar är ofta ett resultat av trafik och industri samt leder bland annat till allvarliga hjärt-, kärl- och andningssjukdomar. Det förändrade klimatet orsakar inte bara ekonomisk skada, utan riskerar även mänsklighetens livsvillkor på planeten.
Dessa trender riskerar därmed att ha djupgående konsekvenser för både miljön och folkhälsan i Sverige och globalt.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till