Algkäkande kor kan minska metanutsläpp med 70 procent
Forskare har studerat hur djurs metanutsläpp förändras om de får en liten andel alger i sin föda. Resultaten visar att majoriteten av kornas och fårens metanutsläpp kan försvinna.
Australienska forskare har tillsatt mycket små mängder alger i födan hos får. Resultaten visar att mellan 50 och 70 procent av djurens metanutsläpp försvinner när två procent av fårens mat byts mot alger, skriver ABC News.
Upptäckten kan bli revolutionerande för jordbruksindustrin. Djurhållning står idag för 13 procent av de globala utsläppen av växthusgaser, och 44 procent av de mänskligt orsakade metanutsläppen.
Eftersom en stor del av utsläppen från djurhållning utgörs av just metan blir dess kortsiktiga påverkan på klimatet extra stort jämfört med andra sektorer, som främst släpper ut koldioxid. Anledningen är att metan är en mycket stark växthusgas, som har 36 gånger större uppvärmningspotential än koldioxid. Trots den relativt korta tid metanet överlever i atmosfären kvalar den ändå in som näst värst av alla växthusgaser.
Trots att de nya forskarresultaten verkar lovande finns det problem. För att få fram alger i tillräckligt stora mängder behövs finansiering och funktionella odlingsmetoder i stor skala. Men om metoden blir etablerad kan den göra jordbrukssektorn till den första stora sektorn att dramatiskt minska sina utsläpp, menar forskarna bakom projektet.
Men även om kornas och fårens metanutsläpp skulle minska har djurhållning globalt sett fortfarande kraftig inverkan på miljön. Bland de områden som får stora följder kan vattenanvändning, överanvändning av antibiotika och skövling av regnskogar för att anlägga foderodlingar nämnas. Därför är det viktigt att förutom att minska metanutsläppen dessutom skära ner på animaliska livsmedel.
Vill du läsa mer om metan och dess klimatpåverkan? Här har Supermiljöbloggen skrivit mer om ämnet.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till