Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Alliansen misslyckas med miljömål

  2010 var året då miljömålet för avfall skulle ha uppnåtts. Minst 35 procent av allt matavfall i slutet av förra året skulle ha återvunnits till biogas eller biogödsel. Men detta mål är långt ifrån uppnått. Sett till Sverige i stort är det endast 20 procent av allt avfall som samlas in, alltså 15 procentenheter lägre än vad målet anger. I Stockholms län är det bara 9 av länets 26 kommuner som överhuvudtaget samlar in avfallet och i Västernorrlands län är det endast en av sex kommuner som tar hand om slängd mat. Att det finns en insamling säger dock ingenting om omfattningen. I Stockholms stad, där efterfrågan på biogas är stor och där Alliansen trots tidigare löften motverkar arbetet, ligger siffran på knappt 8 procent, alltså även det långt ifrån miljömålet. Detta trots att studier visat att det är väldigt energieffektiv att samla in matavfall.

  Svenska Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson är mycket kritisk:

  – Det är ju ganska pinsamt att se, i Stockholm inte minst, som har misskött den här frågan extremt mycket. Här har man långa köer till biogasmackarna, man får inte fram biogas i rätt mängd. Samtidigt som man skulle kunna få fram jättemycket biogas om man gör som andra kommuner, genom att hantera matavfallet.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.