Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Alliansens nya skandalförslag: Slopa koldioxidskatten

  Energiminister Anna-Karin Hatt (C)

  I samband med att regeringen släppte budgeten för 2013 förra veckan riktades hård kritik mot de låga ambitionerna inom miljö och klimat. Nu visar det sig att regeringen inte bara skurit ner på viktiga anslag, man kommer även att föreslå att helt slopa koldioxidskatten på kraftvärme och tung industri. Regeringens egen ansvariga myndighet, Naturvårdsverket, ställer sig skeptiska till detta. Regeringen har dessutom redan förra året minskat koldioxidskatten.

  Alliansen motiverar förslaget med att utsläppen ändå regleras genom EU:s handel med utsläppsrätter. Det säger energiminister Anna-Karin Hatt till Ekot.

  Det alliansen inte verkar ta med i beräkningen är att den nationella koldioxidskatten från början finns för att täcka upp för ett EU-samarbete som har kritiserats för att vara helt verkningslöst. Ett överflöd av utsläppsrätter (delvis orsakade av den ekonomiska krisen, men också av för lågt satta ambitioner) har lätt till att utsläppshandeln inte ger några som helst fungerande incitament för företag att investera mer grönt. Utsläppsrätterna bedömdes nämligen från början kosta 30–40 euro, men ligger i dag på skrämmande låga 7 euro. Detta är en av anledningarna till att vi över huvud taget har en nationell koldioxidskatt. Och det är alltså denna som alliansen vill slopa.

  Nu får regeringen även kritik från sin egen expertmyndighet på området, Naturvårdsverket:

  – Vi instämmer i principen att ta bort koldioxidskatt från kraftvärmeanläggningar som ingår i utsläppshandeln, men vi är kritiska till timingen och menar att man kan invänta och se om EU kommer att skärpa handelssystemet först, säger handläggaren Tea Alopaeus till SR Ekot.

  Alliansen har tidigare begärt att de svenska anläggningarna ska få tilldelade utsläppsrätter motsvarande hela 30,2 miljoner ton koldioxid för 2013, mot 22,7 miljoner ton 2011. Det blir alltså möjligt för svenska kraftvärmeverk och tunga industrianläggningar att kraftigt öka sina utsläpp utan att behöva betala mer för utsläppsrätterna. Och när man nu tar bort skatten på koldioxid för denna sektor så försvinner också det ekonomiska styrmedlet.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.