Allt fler serverhallar drivs med förnybar energi

Energislukande serverhallar behövs i en accelererande digitalisering. Positivt är att nu drivs allt fler av dem av förnybar energi och bara för några dagar sedan blev den första serverhallen hållbarhetscertifierad. Frågan är bara om den här mer hållbara utvecklingen går snabbt nog.
För att vår digitala värld ska fungera måste vi spara stora mängder data någonstans, vilket dels sker i våra telefoner, datorer och liknande teknisk utrustning. Men datans främsta lagringsplats är i det så kallade molnet, vilket i realiteten innebär att data sparas i stora serverhallar. En serverhall är ett rum eller en byggnad avsedd att inrymma serverdatorer och deras kringutrustning. Och de drar energi, mycket energi.
I höstas skrev till exempel Aftonbladet om hur stora nätföretag som Amazon, Google och Facebook ansökt i Sverige om att ta ut energi motsvarande mer än 3000 megawatt i samband med byggandet av serverhallar sedan 2015. En aktör ansökte om 500 megawatt till en enda anläggning, vilket är mer än dubbelt så mycket som hela Uppsala förbrukar.
Ett av de digitala fenomen som orsakar stor energiförbrukning i bland annat serverhallar är Bitcoin. SMB har tidigare rapporterat om hur en studie från 2018 visat att bitcoin orsakar 0,5 procent av världens energiförbrukning per år.
En stor del av energin som används kommer från kolkraftverk, vilket är kopplat till att Bitcoin utvinns i regioner där kol är en vanlig energikälla. I samma studie upptäcktes att tre fjärdedelar av energin som används till utvinning av kryptovalutor 2019 kom från förnybara källor, vilket var en ökning med 16 procent sedan 2017.
Nu när serverhallarna uppmärksammas som stora energislukare jobbar allt fler företag för att energiförbrukningen ska gå ner samt att den energi som serverhallarna förbrukar ska komma från förnybara källor.
För att få ner energiåtgången placeras ofta serverhallar i kalla länder som Sverige, där behovet att kyla utrustningen minskar och energi därmed kan sparas. Här har vi dessutom stabil energitillgång med hög leveranssäkerhet, relativt låga elpriser och dessutom relativt låga utsläpp kopplade till att framställa energi.
För några dagar sedan gick även Hewlett Packard Enterprise ut med att de tar ledningen när det gäller hållbara servrar i samband med att de blir första företaget som hållbarhetscertifierar sina servrar enligt TCO:s hållbarhetskriterier. TCO:s hållbarhetscertifiering för IT-produkter innebär bland annat miljömässiga krav som ska täcka hela produktens livscykel.
Vi förväntar oss att fler varumärken följer. Intresset för våra datacentrets produktkategorier är stort, både från branschen som vill ansöka om TCO:s certifiering för sina produkter och från inköpssamhället som ber om produkter med oberoende verifierade hållbarhetsanspråk, fortsätter Sören Enholm, VD för TCO Development, organisationen bakom TCO Certified i ett pressmeddelande.
Den här utvecklingen med mer förnyelsebar energi till våra serverhallar är viktigt och bra, men med tanke på de enorma mängder energi som krävs för att hantera all data vore en ännu snabbare utveckling mot hållbara servrar att föredra.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till