Allt fler svenskar installerar solceller

Förra året ökade privata solcellsanläggningars kapacitet med 42 procent, enligt nya siffror från Energimyndigheten. Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om solenergins växande marknad i Sverige. Ett år senare har intresset fortsatt att växa i takt med att priserna sänkts. Bidragsprocessen och köerna hos Länsstyrelsen är däremot långa.
Trots att energin endast till 0,1 procent utgörs av solceller är det en växande marknad. Vid årsskiftet fanns cirka 127 megawatt solceller installerade runtom i Sverige. Som resultat av subventioner och förenklade processer har privatägda bostäder uppgått till att utgöra 30 procent av solcellsmarknaden.
Privatpersoner som har installerat solceller har ökat mest det senaste året, tack vare flera förbättringar de senaste åren. 2015 infördes en skattereduktion som innebär att mikroproducenter som säljer överskottselen till sitt elbolag får 60 öre extra per kilowatt-timme, säger Johan Lindahl, svensk representant i Internationella energiorganets solcellsgrupp, som står bakom en ny rapport från Energimyndigheten.
Det finns flera anledningar till det ökade intresset för solcellsenergi, menar Sara Bargi, enhetschef för enheten för hållbar el på Energimyndigheten.
En del gör det av miljöskäl och vill bidra med ökad andel förnybar energi till samhället, en del gör det av ekonomiska skäl, att de anser att det lönar sig på ett antal år och de får pengarna tillbaka. Väldigt många gör det för en känsla av självhushållning, de tycker om att producera sin egen el.
Mårten Eckerdal är en i den växande gruppen villaägare som installerat solceller på taket. Panelerna på husets garagetak motsvarar 15 procent av familjens energibehov.
Det var dels ett klimatintresse, att kunna bidra med någonting för miljön och dels ett teknikintresse, att med ett enkelt ingrepp som underhållsfritts står och tickar in kilowatt-timmar. Det är fascinerande att en vanlig medelsvensson kan göra en sådan insats, säger han i intervju med SVT Nyheter.
Genom att söka bidrag hos Länsstyrelsen kan den som vill installera solceller spara in 20 procent av installationskostnaden. Köerna är dock långa och sträcker sig i snitt upp till två år. Endast 3.772 av 10.693 inkomna ansökningar har sedan bidragsinförandet 2009 beviljats. Energimyndigheten förklarar detta med otillräcklig budget och begränsad tid att handlägga alla ärenden.
Det har funnits ett specifikt belopp avsatt för varje år, men intresset har varit avsevärt större än beloppet, så det har bildats en kö. Det är positivt med ett stort intresse men pengarna har inte räckt till helt enkelt. Det är ett större belopp på 225 miljoner kronor avsatt i år, men det finns fortfarande flera ansökningar än vad pengarna räcker till, säger Sara Bargi.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till