Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Allt mindre PCB och dioxin i strömming

  Foto: Olev Mihkelmaa, Wikipedia

  Strömmingen i Östersjön innehåller allt lägre halter av miljögifterna dioxin och PCB-föreningar, rapporterar Finländska Institutet för hälsa och välfärd (THL). 

  Allt färre strömmingar innehåller dioxin- och PCB-halter som överskrider EU:s gränsvärden enligt THL:s mätningar under de tre senaste åren. Gifthalterna i strömmingen har minskat med cirka 80 procent sedan 1970-talet. Strömming används som en indikatorart för Östersjöns tillstånd. Därmed kan minskningen ses som ett tecken på förbättring av gifthalterna i Östersjön.

  Dioxiner har aldrig producerats avsiktligt utan de bildas under ofullständig förbränning och som biprodukt i klorering. Tack vare utsläppsbegränsningar har utsläppen minskat. Nuförtiden är de största kända källorna avfallssektorn, el- och fjärrvärmesektorn, industriproduktion samt småskalig vedeldning.

  Sedan 1930-talet används PCB bland annat i byggnader som fog- och golvmassa, i transformatorer samt i färger. Användningen av PCB är idag förbjuden, men eftersom de bryts ned långsamt, finns de länge kvar i miljön.

  Den viktigaste orsaken till de sjunkande halterna är internationella avtal som begränsar utsläppen av dessa miljögifter. Även om förbättringar i miljön kan ta en lång tid är detta ett exempel på hur internationella avtal kan ge effekt som syns tydligt i miljön.

   


  Supermiljöbloggen bevakar Östersjön & miljögifter. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >Läs mer om vad vi vill göra här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!