Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Amerikanska energiföretag planerar att fracka världen

  Amerikanska företag som använder sig av den kontroversiella metoden fracking, eller hydraulic fracturing, för att utvinna naturgas ur skiffer och kollager verkar vara på väg att etablera sig även utomlands. Fracking har tidigare varit en verksamhet för mindre företag som exploaterar vad man kallar okonventionella fyndigheter, d.v.s. fyndigheter som är svåra att exploatera p.g.a låga koncentrationer, men tack vare förbättrad teknik och upptäckten av stora nya fyndigheter har fracking blivit en betydligt mer omfattande verksamhet. I takt med att fracking har blivit vanligare har också dom negativa effekterna blivit mer uppmärksammade vilket fått kongressen att överväga restriktioner och detta har gjort att många av dom företag som använder sig av metoden börjat se sig om efter fyndigheter utanför USA, i Europa verkar det främst vara Östeuropa som är aktuellt.

  Uppdatering 2010-12-01: I Polen verkar man redan börjat fracka regioner med sårbara vattenreserver, ett amerikanskt företag undersöker gasreserverna i Danmark och förutom Shells borrning i Skåne som nämn i kommentarsfältet så har ett svenskt företag fått prospekteringstillstånd för skiffrar i Östergötland.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.