2019 blev genombrottsår för elbussen

Under fjolåret sattes nästan 160 nya elbussar i trafik i Sverige. Under 2020 väntas antalet öka ännu mer. Det kommer spela en viktig roll i att göra svensk kollektivtrafik helt fossilfri.
De eldrivna bussarna ökade med 180 procent under 2019 jämfört med 2018, rapporterar Bussmagasinet. Trots det motsvarar de bara 7,5 procent av nyregistrerade bussar i landet. Den verkliga siffran är dock högre eftersom statistiken inte tar med vissa direktimporterade bussar.
Göteborg, Umeå och Södermanland fick de flesta av de nya bussarna. Under nästa år väntas det totala antalet elbussar öka både i antal och geografisk utspridning.
Även i Norge syns trenden med elektrifierad kollektivtrafik. Under fjolåret införskaffades 170 elbussar och miljöstiftelsen Zero räknar med minst 200 nya under 2020.
Transportföretagen pekar i sin senaste analys på att elbussar har flera fördelar gentemot traditionella bussar. Den allra tydligaste fördelen är att de inte släpper ut några avgaser. Det är dessutom energieffektivare och minskar trafikbullret.
På svenska vägar rullar idag 14 000 stycken bussar som tillsammans står för över hälften av den svenska kollektivtrafiken. Förhoppningen är att elbussarna nu, tillsammans med bussar drivna på biobränsle och biogas, ska kunna ersätta tidigare fossildrivna bussar.
Redan idag har flera regioner och städer fossilfri kollektivtrafik. Sedan 2011 har flera regioner mer än fördubblat sina andelar förnybart bränsle, och idag drivs hela 88 procent av den upphandlade busstrafiken på biogas, el eller biobränsle.
Den största andelen av det förnybara består av HVO, som så länge det tillverkas av slakt- och skogsavfall är klimatsmart. Men med ökad efterfrågan på HVO börjar producenterna blanda ut bränslet med palmolja, vilket avsevärt höjer klimat- och miljöbelastningen. Den ökade användningen av elbussar skulle alltså kunna bidra till att balansera efterfrågan på förnybart.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till