Ännu en rekordvarm juli – näst varmaste någonsin i Europa
Det blev fortsatt höga temperaturer i juli, både globalt och regionalt. Månaden var den tredje varmaste uppmätta globalt och den nästa varmaste julimånaden i Europa. Det rapporterar Copernicus. Även i Sverige var det ovanligt varmt.
Juli 2021 fortsatte trenden av rekordvarma sommarmånader och är nu tillsammans juli 2020 den tredje varmaste juli någonsin uppmätt globalt. Det skiljde mindre än 0,1 grader till rekordmånaderna juli 2019 och juli 2016, enligt EU:s observationsprogram Copernicus, med temperaturer 0,2 grader grader över genomsnittet för 1991-2020. Det var den näst varmaste uppmätta julimånaden i Europa.
Det inträffade värmeböljor från Östersjön till östra Medelhavet och som SMB beskrivit präglades månaden av olika extremväder i form av värmeböljor, torka, skogsbränder men även skyfall och översvämningar. En extrem hetta plågar fortfarande medelhavet med värmeböljor i Grekland, Turkiet, Italien, Spanien och flera stora bränder som vägrar att ge med sig.
På vissa ställen har det varit temperaturer på uppemot på 50 grader och dessutom driver kraftiga vindar på. I Grekland har det exempelvis inte varit lika varmt på över tre decennier med temperaturer på mellan 42 och 45 grader.
Västra Nordamerika fortsatte att uppleva onormalt höga temperaturer i juli och följde på en juni månad som enligt EU:s klimatövervakningstjänst Copernicus var den varmaste juni som någonsin uppmätts i Nordamerika.
I Sverige var det varmare än vanligt i hela landet, mellan 1-3 grader över den normala medeltemperaturen, enligt SMHI. Statistiken är än så länge preliminär, eftersom samtliga stationer ännu inte kommit in och granskats. Uppdateringar sker därför löpande
I främst sydöstra delarna av landet blev det på en del håll en av de fem varmaste julimånaderna och tropiska nätter förekom på många håll vid främst Götalands och Svealands kuster. Den ljummaste natten var i Falsterbo i Skåne med 21,9 grader den 16 juli.
Även höskördarna påverkades av det varma och på många håll torra vädret i juli.
Linnea Rehn, meteorolog på SMHI, säger till Ekot att även om det är svårt att koppla “en enda sommarmånad” till klimatförändringar så finns det vissa tecken:
Det är svårt att säga exakt hur ovanligt det här är, vi ser ju mer och mer att vi får varmare och varmare så det här kanske blir mer normalt.
Faktarutan
Copernicus Climate Change Service (C3S), som genomförs av European Center for Medium-Range Weather Forecasts för Europeiska unionens räkning, publicerar rutinmässigt månatliga klimatbulletiner som rapporterar om de förändringar som observerats i den globala yttemperaturen, havsisens täckning och hydrologiska variabler. Allt rapporterat baseras på datorgenererade analyser av miljarder mätningar från satelliter, fartyg, flygplan och väderstationer runt om i världen. C3S har följt rekommendationen från World Meteorological Organization (WMO) att använda den senaste 30-årsperioden för att beräkna klimatologiska medelvärden och ändrat till referensperioden 1991-2020 för sina C3S Climate Bulletins som täcker januari 2021 och framåt.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till