(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Antibakteriella medel i konsumentprodukter blir föroreningar i akvatiska miljöer.


Science Daily rapporterar om en ny undersökning som visar hur de antibakteriella ämnena Triclosan och Triclocarban sprids till jord och vatten via avloppsslam. Dessa två ämnen är mycket stabila och kan finnas kvar i ett ekosystem i flera år vilket leder till att dom ackumuleras i vävnaderna hos olika djur. Dessa ämnen är också väldigt giftiga för känsliga organismer som kräftdjur, fisk och vissa plankton vilket kan leda till att basen för många ekosystems produktivitet reduceras när t.ex. kräftdjur minskar i antal. Förutom de negativa effekterna på djurlivet kan rester av dessa ämnen i miljön också påverka människors hälsa negativt. Både Triclosan och Triclocarban har kopplats till hormonella störningar och har hittats i te.x. bröstmjölk hos människor, men den potentiellt största hälsoeffekten är kanske att förekomsten av dessa antibakteriella ämnen skapar ett selektionstryck som gör att bakterier med resistens mot dessa ämnen gynnas, vilket i sin tur leder till att vi får fler bakterier som kan vara mycket svåra att bli av med.

Här i Sverige verkar användningen av Triclosan i konsumentprodukter minskat de senaste åren och istället ersatts av silver vilket inte på något sätt är bättre. Även silverjoner är mycket toxiska för akvatiska organismer och dom skapar också ett selektionstryck som ger fler resistenta bakterier. För nyansens skull bör det kanske nämnas att förespråkare av användandet av silverjoner i konsument produkter menar att silvret inaktiveras när det kommer i kontakt med sulfatjoner i avloppet. Att denna process är så effektiv att man kan kalla användandet av silver ofarligt är dock, såvitt jag vet, inte belagt och man måste komma ihåg att även om silvret skulle vara inaktiverat så kan det aktiveras igen när det kommer ut i en ny kemisk miljö. En undersökning utförd av Stockholms universitet visar att silver ackumuleras i sedimentlevande fjädermygglarver och alltså kommer in i kretsloppet istället för att bindas i sedimenten.

Naturskyddsföreningen har uppmärksammat problemet med den ökade silveranvändningen, bland annat genom att KO anmäla en tillverkare av ett silverbaserat bakteriedödande medel.

Radioprogramet Klotet i P1 har gjort ett bra reportage om frågan (programet från 29/9 2010)

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.