Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Är rika länder de värsta miljöbovarna?

  En vanlig diskussion när det gäller miljöproblem är kopplingen mellan miljöförstöring och inkomst. Är det så att de rika länderna eller de fattiga länderna smutsar ned mer? I debatten hörs spridda åsikter. Högertankesmedjan Timbro skriver på sin hemsida:

  ”I takt med att vi blir rikare, får vi större möjligheter att bry oss om djur och natur. I fattiga länder är möjligheterna mindre eftersom man saknar makt att värna sitt närområde. Genom tillväxt, entreprenörskap och tydlig äganderätt kan rika samhällen med en god miljö uppnås.”

  Samtidigt tar exempelvis organisationer WWF fram listor på vilka länder som har högst ekologiskt fotavtryck, listor som så när som på ett par gulfstater toppas av länder i västeuropa och USA, medan fattiga länder hamnar i botten.

  Orsaken till att slutsatserna kan bli så pass olika är att begreppet miljöförstöring klumpar ihop en mängd olika problem, varav vissa förbättras när ett lands inkomst stiger, medan andra förvärras. Tillgången till rent vatten är exempelvis ett miljöproblem som förbättras stadigt med en ökande BNP, medan sopbergen växer ju större ekonomin blir.

  En del miljöförstöring blir först värre när ett lands tillväxt skjuter iväg och lämnar den västa fattigdommen bakom sig, men minskar sen gradvis igen när landet når ännu högre inkomstnivåer, likt länderna i västeuropa. Detta brukar kallas för miljö-kutznetskurvan, när föroreningar först ökar och sedan minskar igen. Det här mönstret gäller dock långt ifrån alla miljöproblem, framförallt handlar det om lokala föroreningar, exempelvis svavelutsläpp. En FN-rapport från 2005 föreslår därför att miljö-kutznetskurvan borde döpas om till föroreningskutznetskurvan, för att markera att den inte gäller alla miljöproblem.

  Kort och gott, olika samhällen möter olika miljöproblem, i fattiga delar av världen är bristen på rent vatten ett allvarligt miljöproblem. I snabbt växande länder som Kina riskerar många att dö på grund av giftiga avgaser från fabriker, kemikalier som läcker ut och annat. I den rika delen av världen har vi minskat många av dessa problem, men har istället större problem med biologisk mångfald, överanvändning av naturresurser och vi bidrar dessutom mest av alla till klimatförändringarna.

  Oavsett hur stor eller liten inkomst ett samhälle har så finns miljöproblem som det ser ut idag. Vad som behövs är politiska beslut för att stoppa miljöproblemen, oavsett om vi bor i Zimbabwe, Mexico eller Sverige.

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra